Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut câteva precizări despre formularul de localizare a pasagerilor (PLF), document ce va fi obligatoriu în cadrul Uniunii Europene și va fi introdus și de România din 20 decembrie.

„Ieri am fost la reuniunea miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană și dincolo de îngrijorarea legată de noua tulpină Omicron, care recomandă statelor membre intensificarea campaniilor de vaccinare, pe de-o parte și introducerea preventiv, de către toate statele membre a acelui formular de localizare a pasagerilor. Acesta va deveni obligatoriu în cadrul Uniunii Europene și este bine că România va operaționaliza acest lucru până pe data de 20 decembrie”, a declarat Alexandru Rafila.

PLF, obligatoriu în alte state UE

Formularul de localizare a pasagerului (PLF) este similar celui pe care turiștii români l-au completat încă din vară dacă au mers în Grecia. Acesta va fi introdus în România din data de 20 decembrie, după cum preciza și Raed Arafat în urmă cu câteva zile. Documentul este deja prezent în mai multe state europene și România nu face altceva decât să se alinieze acestor măsuri deja luate.

„Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populației și facilitarea liberei circulații, în contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora”, se arată într-un comunicat oficial.

Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile. Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile, se mai arată în comunicat.

De asemenea, conform comunicatului, s-a discutat ca, pentru limitarea răspândirii Omicron, românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile. Cei care vin din alte țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.