Consiliul European va extinde sancţiunile pentru agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei cu încă şase luni. Anunțul în acest sens a fost făcut de Consiliul UE într-un comunicat.

Măsurile au fost introduse pentru prima dată în 2014 „ca răspuns la acţiunile Rusiei de destabilizare a situaţiei din Ucraina” şi au fost extinse semnificativ din februarie 2022, ca răspuns la agresiunea militară „neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei”, a reamintit Consiliul UE într-un comunicat de presă.

Sancțiunile includ o serie de restricții în anumite domenii

Sancţiunile includ în prezent restricţii care se referă la comerţ, finanţe, tehnologie şi bunuri cu dublă utilizare, industrie, transport şi bunuri de lux.

De asemenea, acestea acoperă: o interdicţie a importului sau transferului de ţiţei maritim şi a anumitor produse petroliere din Rusia către UE, o deconectare de la sistemul SWIFT a mai multor bănci ruse şi suspendarea activităţilor de difuzare şi a licenţelor mai multor instituţii media de dezinformare, susţinute de Kremlin.

UE a adoptat 11 pachete de sancţiuni la adresa Rusiei

În plus, au fost introduse măsuri specifice pentru a consolida capacitatea UE de a contracara eludarea sancţiunilor.

De la 24 februarie 2022, UE a adoptat 11 pachete de sancţiuni la adresa Rusiei.

Pe 23 iunie, Consiliul Europan a adoptat al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acest pachet va garanta că sancțiunile UE împotriva Rusiei vor fi și mai bine puse în aplicare, pe baza lecțiilor învățate de anul trecut. Consiliul European a adoptat astăzi un al unsprezecelea pachet de măsuri restrictive economice și individuale menite să consolideze sancțiunile UE existente și să împiedice eludarea acestora.

„Sancţiunile noastre au deja un impact puternic asupra economiei ruseşti şi asupra capacităţii Kremlinului de a-şi finanţa agresiunea. Pachetul cu măsuri adoptat azi sporeşte presiunea noastră asupra Rusiei şi asupra maşinii de război a lui Putin. Prin combaterea eludării sancţiunilor, vom maximiza presiunea asupra Rusiei, privând-o şi mai mult de resursele de care are nevoie atât de disperată pentru a-şi putea continua războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a afirmat atunci Josep Borrell, Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.