Încă o bancă americană, în prag de faliment

Acțiunile First Republic Bank au scăzut brusc vineri, în contextul în care speranțele pentru un acord care ar putea menține banca pe linia de plutire s-au diminuat. Surse au declarat pentru CNBC că cea mai probabilă soluție pentru banca cu probleme este ca Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) să o ia în administrare judiciară.

Acțiunile au scăzut cu aproximativ 40% și au fost oprite pentru volatilitate de mai multe ori. Până acum, în acest an, acțiunile au scăzut cu peste 90%, investitorii pierzându-și încrederea în bancă după ce doi creditori regionali au dat faliment în martie.

Alte bănci sunt invitate de FDIC pentru potențiale oferte pentru First Republic dacă banca ar fi preluată de către autoritatea de reglementare, au declarat surse pentru Faber. Există încă speranțe pentru o soluție care să nu includă administrarea judiciară, potrivit acestor surse.

Plan de salvare pentru First Republic Bank

First Republic a declarat vineri pentru Faber că „suntem angajați în discuții cu mai multe părți cu privire la opțiunile noastre strategice, continuând în același timp să ne deservim clienții”.

CNBC a raportat miercuri că consilierii First Republic se pregătesc să prezinte băncilor mai mari un plan care ar permite creditorului regional să vândă obligațiuni și alte active la o rată superioară celei de pe piață și apoi să obțină capitaluri proprii. Vânzările ar duce la o pierdere pentru băncile care cumpără obligațiunile, dar ar putea fi mai ieftin pe termen lung decât să lase banca să dea faliment și să fie confiscată de autoritățile de reglementare.

Reuters a relatat vineri că oficiali americani – inclusiv de la FDIC, Departamentul Trezoreriei și Rezerva Federală – coordonează întâlniri cu alte bănci pentru a negocia un plan de salvare pentru First Republic.

Acțiunile First Republic Bank au închis luni la 16 dolari, înainte ca instituția financiară să raporteze rezultatele din primul trimestru, care au arătat o scădere a depozitelor de aproximativ 40%. Acțiunile au scăzut cu peste 60% în următoarele două zile, atingând un nou minim istoric.

Banca este axată pe persoane fizice cu averi mari

First Republic este o bancă regională care s-a axat pe persoanele fizice cu averi mari și pe afacerile acestora, oferind inclusiv credite ipotecare cu dobânzi mici acestor clienți. Aceste credite ipotecare, precum și alte active pe termen lung din bilanțul băncii, au scăzut în valoare de piață de când Fed a început să majoreze ratele anul trecut, ceea ce i-a făcut pe investitori să se teamă că banca va înregistra o pierdere considerabilă dacă va fi forțată să vândă aceste active pentru a strânge numerar.

Ieșirile masive de depozite ale băncii au avut loc după prăbușirea Silicon Valley Bank și Signature Bank în luna martie. Cele mai mari bănci din țară, inclusiv JPMorgan Chase, au ajutat deja First Republic Bank de atunci cu 30 de miliarde de dolari în depozite la termen.