„Din 2009 şi până la jumătatea acestui an, aproape 10 milioane de euro s-au întors în conturile companiilor care au apelat la noi pentru acest produs. Compensaţia de dobândă reprezintă un instrument de stimulare a accesării creditului în moneda naţională, dar şi o sursă de lichidităţi pentru societăţile comerciale care derulează proiecte de investiţii eligibile la finanţare”, a spus Ionuţ Costea, preşedintele EximBank.
Compensarea de dobândă intră în categoria ajutoarelor de minimis (ajutor de stat permis în cadrul Uniunii Europene care poate fi acordat în limita unui plafon fără a fi condiţionat de notificare şi aprobare prealabilă din partea Consiliului Concurenţei şi a Comisiei Europene). Având în vedere limitările caracteristice unei scheme de minimis, valoarea maximă a ajutorului obţinut de o companie în cadrul acestei scheme este de 200.000 de euro pe o perioadă de până la trei ani fiscali.
Pentru obţinerea compensării de dobândă poate aplica orice agent economic, după ce anul trecut a fost extinsă aria de adresabilitate de la întreprinderi mici şi mijlocii, la toate societăţile indiferent de mărime.