În vreme ce țara iese încet – încet din izolare, stat cu stat, și americanii ies din nou în spațiul public, “problema purtării măștii – sau refuzul de a o purta – a devenit un adevărat punct de contencios”, subliniază “New York Times”.

Cotidianul new-yorkez scrie despre multe cazuri “de priviri crucișe, invective și chiar confruntări directe care s-au terminat prost”. Cum a fost cazul pe 1 mai în orașul Flint, Michigan, unde “un supraveghetor de supermarket a fost ucis prin împușcare după o altercație cu un client care refuza să poarte masca, potrivit versiunii soției gardianului decedat”, relatează ziarul.

Revoltă individuală

În orășelul Stillwater, din Oklahoma, în urma reacției ostile a locuitorilor, autoritățile municipale au fost obligate să “modifice declararea urgenței sanitare care făcea obligatorie purtarea măștii, pentru a arăta că purtarea acesteia este încurajată, dar nu indispensabilă”.

La modul mai general, decizia de a nu purta masca a devenit pentru unii “un mod de a se revolta contra a ceea ce ei consideră un atac la libertatea personală”, scrie ziarul, în special pentru manifestanții împotriva izolării care continuă să se adune în unele state sau pe plajele californiene. Pentru mulți alții, acest refuz este mai mult pragmatic decât politic”, continuă ziarul, unele persoane neștiind cum și când să poarte masca; alții o consideră inestetică, nepractică și până la urmă inutilă.

Măști cu defecte

Mai alarmant, “Wall Street Journal” scrie că un mare număr de măști importate pentru personalul medical și pentru lucrătorii din prima linie “nu corespund realmente normelor” și se dovedește că protejează insuficient.

Cotidianul financiar arată spre măștile importate din China, în special cele cu logo-ul firmei Dasheng Health Products Manufacture Co., din Shanghai. Unele dintre aceste măști ar putea fi contrafăcute și majoritatea nu respectă normele americane.

Rezultat, conchide ziarul: “În vreme ce producția de măști pe teritoriul american este în continuare insuficientă, la fel ca și stocurile, testele făcute pe măștile de import arată un mare risc pentru spitale, servicii de poliție, pompieri, astfel că autoritățile locale plătesc scump starea defectuoasă a materialelor de proveniență incertă”.