Vanzarile de microcentrale termice au crescut spectaculos in ultima perioada: unii producatori au raportat in acest an un numar dublu de centrale, iar altii au estimat ca, pana la sfarsitul anului, vor tripla nivelul vanzarilor de anul trecut. Chiar daca pretul lor nu este mic – variaza intre 1.200 si 2.500 marci germane – specialistii si consumatorii sustin ca ele reduc costurile incalzirii si apei calde la jumatate. Solutia este agreata de romanii cu salarii medii sau mari, care considera instalarea microcentralelor drept o investitie ce le asigura independenta fata de companiile de distributie a energiei termice si le ofera confort. La un volum al vanzarilor de peste 160 de mii de centrale numai in primele sase luni ale anului, cifra de afaceri a importatorilor de centrale termice atinge 300 de milioane de marci germane.
Reprezentantii firmelor producatoare de centrale murale resping punct cu punct declaratiile OPC Bucuresti si considera ca acestea nu au baze legale.
Cu privire la asa-zisul pericol de explozie pe care-l prezinta instalarea acestor centrale, trebuie spus ca nici o centrala termica sau cazan de incalzire centrala introdus legal in tara nu poate trece de Vama romana fara Avizul tehnic de import ISCIR, singurul organ de stat abilitat cu supravegherea din punct de vedere tehnic (deci inclusiv al sigurantei) a instalatilor sub presiune. „Avizul tehnic garanteaza, practic, calitatea produselor respective, in conditiile unei instalari corecte”, sustin specialistii in tehnologia termoficarii.
Acest aviz implica verificarea, chiar la sediul producatorului, a proiectului respectivei centrale, a procesului de productie si a sistemului de asigurare a calitatii, precum si efectuarea de probe de presiune, probe functionale etc.
In plus, sistemele de siguranta cu care sunt echipate centralele nu permit punerea in pericol a vietii sau bunurilor utilizatorilor. In lipsa aerului necesar unei arderi corecte, a gazului sau a curentului electric, sau in cazul neasigurarii unei evacuari corecte a gazelor arse, centralele termice moderne se opresc automat.
Referitor la poluare, este bine stiut ca majoritatea centralelor termice murale importate in Romania sunt produse in tari membre ale Uniunii Europene (UE), conform standardelor de calitate ale UE. Ele au randamente de ardere foarte ridicate, fiind de la bun inceput proiectate pentru a fi cat mai putin poluante si cat mai economice. In orice caz, dintre toti combustibilii clasici, gazul este de departe cel mai „curat” – o centrala termica pe gaze naturale nu elimina in atmosfera decat bioxid de carbon si vapori de apa.
De altfel, ca un exemplu, in Italia se monteaza anual aproximativ 250.000 de centrale termice murale, in Ungaria, cifra este in jur de 40.000 centrale anual, si nu se poate spune ca vreuna din aceste tari este indiferenta la poluare.
In ceea ce priveste dezechilibrarea instalatiilor existente, este drept ca debransarea poate avea o influenta negativa asupra retele de termoficare. Dar aceste instalatii sunt oricum deja dezechilibrate, intrucat parametrii de temperatura ai agentului termic furnizat acum sunt departe de cei pentru care au fost proiectate si realizate aceste instalatii, iar debransarea unora poate influenta in bine confortul termic al consumatorilor ce raman.
Altfel spus, cei 31% din consumatorii din Bucuresti care se debranseaza de la retea pentru a-si pune microcentrale sunt pe maini bune, daca apeleaza la firme specializate pentru realizarea proiectelor de instalare si daca isi cumpara centralele de la producatori autorizati. Si ca o garantie, ar putea lua exemplul multora dintre demnitari care si-au construit vile incalzite, bineinteles, cu astfel de centrale pe gaz.