Operaţiunile fac parte din reţeaua de plăţi automate "TARGET2" a Băncii Centrale Europene, ce au loc între băncile centrale naţionale din cadrul zonei euro. Bundesbank a oferit deja 496 de miliarde de euro ţărilor aflate în dificultate, în special Greciei, Irlandei, Italiei şi Spaniei.

"Această situaţie ajunge într-o zonă periculoasă. Deja vorbim despre o sumă mai mare decât bugetul total al guvernului german. Dacă vreuna dintre ţările afectate de criză iese din zona euro sau în cazul în care are loc o ruptură a Uniunii Economice şi Monetare, riscurile pentru Bundesbank sunt extreme", a avertizat profesorul Frank Westermann de la Universitatea Osnabrück.

Banca centrală a Germaniei, un organism dominant în sistemul euro, obişnuia să menţină, înainte de începerea crizei financiare, un stoc de titluri de valoare private în valoare de 270 de miliarde euro. Dar stocul a fost epuizat anul trecut, în condiţiile în care Bundesbank a vândut active pentru a satisface cererile privind sistemul "TARGET2".

Odată ce drama datoriilor a început să cuprindă ţară după ţară, banca centrală a Germaniei a fost nevoită să împrumute bani pentru a-şi îndeplini obligaţiile de compensare a scurgerilor de capital, din moment ce a refuzat să-şi vândă rezervele de aur. Astfel s-a ajuns să datoreze 228 miliarde euro băncilor germane, potrivit Daily Telegraph.

"Există anumite limite politice privind sprijinul TARGET2. Motivul pentru care Banca Centrală Europeană a început tipărirea de bani în decembrie a fost pentru a evita înglodarea mai adâncă a Bundesbank în datorii", a declarat profesorul Westermann, referindu-se la măsura BCE de a acorda băncilor 489 miliarde euro sub formă de credite ieftine pe timp de trei ani.