Valoarea arieratelor acumulate de stat a urcat în primele 6 luni cu aproape 500 milioane de lei, deşi acordul cu FMI stabileşte că acestea nu trebuie să crească în acest an, astfel că soldul datoriilor care trebuie plătite de la buget a ajuns la aproximativ 1,5 miliarde de lei.

„Valoarea arieratelor acumulate de stat în primele şase luni ale anului a fost de 490 milioane de lei, iar stocul a ajuns la peste un miliard de lei”, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Gheorghe Gherghina. Autorităţile române au solicitat FMI să accepte o derogare de la prevederile acordului stand-by în privinţa arieratelor.

Consiliul Executiv al FMI va analiza şi supune spre aprobare, în data de 21 septembrie, raportul privind prima evaluare a acordului stand-by cu România, precum şi solicitarea pentru modificarea unor criterii de performanţă.

Menţinerea nivelului datoriilor, criteriu de performanţă

Potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul încheiat cu FMI, România avea ca obiectiv să nu acumuleze noi arierate până în luna septembrie şi să reducă obligaţiile statului cu 150 milioane de lei până în luna decembrie şi cu încă 150 de milioane de lei până la finele anului viitor, astfel încât stocul total de arierate să fie eliminat.”Pentru luna septembrie şi decembrie, ţintele au rămas nemodificate”, a adăugat Gherghina.

De la 300 de milioane, la un miliard

Conform unor surse guvernamentale care au participat la negocierea acordului cu FMI, stocul arieratelor estimat iniţial pentru 31 decembrie 2008, de 300 de milioane de lei, inclus şi în memorandumul tehnic de înţelegere dintre România şi FMI, a fost recalculat şi datoriile statului la finele anului trecut au urcat la aproximativ un miliard de lei. Noua sumă urmează să fie făcută publică de FMI.

O misiune a FMI s-a aflat la Bucureşti la începutul lunii august, pentru prima evaluare a acordului stand-by. Şeful delegaţiei, Jeffrey Franks, afirma la sfârşitul misiunii că toate obiectivele cantitative fixate pentru luna iunie au fost îndeplinite, cu excepţia celui privind arieratele la nivelul bugetului general consolidat, pentru care nu existau suficiente date la momentul respectiv. O decizie privind continuarea acordului de împrumut va fi luată de board-ul FMI peste o săptămână.

SURSA: Mediafax