Conform spuselor sale, pentru a confirma faptul că este un caz care vizează protecția intelectuală, ofițerii de poliție verifică nu doar persoana acuzată ci și sumele de bani care au intrat în posesia acesteia.

De pildă, un caz recent este cel cu produsele Ray-Ban contrafăcute, destul de mediatizat la acea vreme. Persoana respectivă a obținut venituri de peste două milioane de lei în scurt timp, iar evaziunea a fost în jurul a 300 de mii de euro. Însă nu este singurul caz, de altfel un site de tipul ”seriale online” a înregistrat venituri de 133 de mii de euro în șase luni din publicitate.

Cadrul legislativ român privind proprietatea intelectuală se află într-o continuă evoluție, România fiind membră a Convenției de la Berna privind Drepturile de Autor și membru fondator al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (WIPO). Oficiul de Stat pentru Inveții și Mărci face parte din sistemul integrat OHIM și PATLIB.

Inspectoratul General al Poliţiei Romane întreprinde, prin structurile sale specializate, măsuri specifice pentru: prevenirea şi combaterea criminalităţii economico-financiare; constatarea infracţiunilor prevăzute la regimul dreptului de autor şi al drepturilor conexe şi efectuează cercetări în legătură cu acestea.