Chiar dacă, începând de anul trecut, multe bănci au restrâns activitatea revizuindu-şi portofoliul de credite, unele au continuat să acorde finanţări pentru clienţi persoane juridice.

La sfârşitul lunii martie, creditele acordate societăţilor nefinan­ciare însumau o valoare de 97,7 miliarde de lei, din care 39,5 miliarde în lei, 54,2 miliarde în euro şi aproape patru miliarde în alte valute, potrivit datelor publicate de Banca Naţională.

Raiffeisen, Millennium, RBS, OTP şi Banca Transilvania sunt printre băncile care au continuat să acorde firmelor finanţări mai mari de 500.000 euro. Mai mult, câteva bănci plănuiesc să lanseze sau au lansat deja produse precum refinanţări de credite pentru companii cu rate de capital considerabil dimi­nua­te, produse de tip cross-selling, credite sindicalizate sau „club-loans“.

Astfel, OTP Bank a păstrat aproximativ 80% din creditele acordate anterior pentru acest segment de piaţă, valoarea medie acordată unui client persoană juridică de la începutul anului până acum fiind de 80.000 euro.
Gabriel Creţu, director Canale de distribuţie şi Managementul sucursa­lelor OTP, susţine că „valorile maxime acordate de bancă s-au situat între 800.000 şi 2.000.000 de euro, iar aceste credite au fost acordate către companii din următoarele domenii de activitate: servicii medicale, import-export produse farmaceutice, import şi distribuţie produse electronice“.

În cazul băncii Raiffeisen, valoarea medie acordată este de 200.000 euro, iar sumele maxime s-au situat în intervalul şase-zece milioane euro. Reducerea portofoliului de credite a fost de 25%. Reprezentanţii instituţiei susţin că toate domeniile sunt de interes atâta timp cât afacerea companiei este de perspectivă, iar soluţiile de finanţare pe care banca le are în portofoliul de produse IMM sunt atât pentru finanţarea activităţii curente, cât şi pentru investiţii. Pentru capitalul de lucru se pot acorda atât credite la termen, creditul capital sau flexi IMM, cât şi linii de credit.

Soluţii noi pentru IMM

„În cazul investiţiilor, avem în portofoliul de produse creditul de investiţii ca­re poate fi acordat pe o perioadă de cinci-şapte ani şi, în anumite situaţii, chiar până la zece ani. Flexi IMM este un credit ce poate fi folosit pentru orice nevoie a firmei, ca de exemplu nevoi de lichidităţi pentru activitatea curentă, investiţii sau chiar plata datoriilor restante către stat“, declară Laura Stoicescu, manager Departament Dezvoltare şi Suport IMM în cadrul băncii Raiffeisen.

Reprezentanţii Millennium afirmă că banca a menţinut cea mai mare parte din finanţările acordate anterior, atât ca volum, cât şi ca număr, iar în anumite cazuri s-au efectuat restructurări. Finanţările mai mari de 500.000 de euro se adresează persoanelor juridice cu o cifră de afaceri de peste 0,5 milioane de euro, susţin aceştia. Adrian Popa, director Vânzări Companii, spune că „în contextul economic din 2010, jucătorii pieţei s-au putut diferenţia. Astfel au apărut oportunităţile de finanţare, în special în industriile rezistente la criză, dar şi în alte industrii, cu jucători pregătiţi să întâmpine efectele condiţiilor macroeconomice“.

 La Banca Transilvania, activitatea de creditare a crescut  cu 2,25% în primele trei luni ale acestui an. Banca a lansat de curând o facilitate de refinanţare, Planul B, destinată firmelor care plătesc rate mari la creditele contractate la alte bănci. Facilitatea se adresează IMM-urilor care au o cifră de afaceri cuprinsă între 1,5 şi patru milioane lei, precum şi companiilor mai mari.

RBS Bank are în vedere pentru urmă­toarea perioadă atât „mărirea gradului de penetrare pe segmentele tradiţionale de clienţi, participarea în tranzacţii cu vizibilitate, cum sunt creditele sindicalizate şi cele de tip «club loan», cât şi exploatarea produselor de tip cross-sell“, declară Johan Gabriels, CEO RBS România.

Dobânzi în scădere

Fiind vorba despre clienţi corporate, majoritatea băncilor spun că marjele de dobândă pentru aceste finanţări sunt personalizate în funcţie atât de situaţia financiară a firmei, garanţiile aduse şi veniturile preconizate pentru clientul respectiv, cât şi corelate cu nivelul pieţei. Conform datelor BNR, la sfârşitul lunii martie din 2010, nivelul mediu al dobânzii pentru creditele nou-acordate în lei societăţilor financiare era de 12,12%, comparativ cu 20,58% în luna martie a anului trecut. Pentru euro, dobânda medie în luna martie anul acesta era de 5,97%, iar anul trecut în aceeaşi lună, de 6,75%.

Ca criterii de eligibilitate în acordarea unui credit, băncile ţin cont de evoluţia cifrei de afaceri, profitabilitatea, serviciul datoriei, disciplina în plăţi, situaţia faţă de bugetul de stat, schimbările recente în acţionariat, domeniul în care activează firma, modul în care fiecare companie a reuşit să redirecţioneze afacerea spre zone mai profitabile sau cu un flux de numerar mai constant, precum şi de garanţiile de care fiecare companie poate beneficia.

Motivele pentru care unele expuneri au fost reduse ţin de diminuarea afacerii clienţilor şi implicit a nevoii de resurse a acestora sau de reducerea capacităţii de rambursare asociată.

Cât priveşte eligibilitatea clientului, departajarea ţine de afacerea ce urmează să fie finanţată şi de şansele de creştere identificate în fiecare caz în parte.
Gabriel Creţu, director Canale de distribuţie şi Managementul sucursalelor, OTP Bank

Soluţie de refinanţare

Plan B, oferit de către Banca Transilvania, produs de refinanţare destinat IMM-u­rilor.

– valoare maximă finanţată: un milion lei (sau echivalent euro)

– termen de acordare: până la 12, 35 sau       90 luni

– în primele 12 luni, ratele de capital pot fi diminuate cu până la 50%

– condiţii de acordare: cifră de afaceri între 1,5-4 milioane lei, perioadă minimă de activitate – 24 luni, evoluţie a cifrei de afaceri pozitivă sau cu o scădere de maximum 25%.