Din octombrie până în februarie, soldul creditelor pentru populaţie a crescut cu numai 11 miliarde lei, avansul datorându-se în parte deprecierii leului, şi nu unor noi împrumuturi.

Potrivit datelor oferite de Biroul de Credit, suma datorată băncilor de clienţii persoane fizice era, la sfârşitul lunii februarie, de 103 miliarde de lei. În acelaşi timp, numărul creditelor active ajunsese la 7,5 milioane pentru 4,4 milioane de persoane împrumutate. Situaţia debitorilor la sfârşitul lunii octombrie, luna în care criza financiară şi-a făcut simţită prezenţa şi în România, indică un sold al datoriilor persoanelor fizice de 92 de miliarde de lei, la un număr de credite active de 7,112 milioane. Chiar şi din statisticile Băncii Naţionale rezultă, pentru luna ianuarie, o creştere a soldului creditului pentru populaţie de numai 6,15 miliarde lei.

De altfel, Şerban Epure, directorul general al Biroului de Credit, recunoaşte că, „în ultimele două luni, numărul debitorilor a rămas relativ constant“, ceea ce indică un număr mic de persoane nou-împrumutate. De asemenea, statisticile Biroului de Credit arată o scădere semnificativă a  cererii de credit din partea persoanelor fizice. Măsurată în număr de interogări ale băncilor către Biroul de Credit, cererea de finanţare a înregistrat o scădere de 40%, la sfârşitul lui februarie 2009, faţă de acceaşi lună din  2008. Astfel, numărul interogărilor din februarie 2009 a fost de 309.000 faţă de 578.000 în 2008. „Vestea bună constă în faptul că, în februarie, nu s-a înregistrat o scădere a numărului de interogări faţă de ianuarie, indicând că cererea de finanţare se află acum într-o perioadă de stabilizare“, subliniază Epure.

Credite de consum de 100 de milioane de euro lunar

Chiar dacă toate aceste cifre arată creşteri care ar putea părea destul de importante, realitatea este diferită. În ciuda reaşezării structurii creditelor, tendinţă specifică sistemului bancar în această perioadă, avansul cel mai ridicat a fost înregistrat la creditele în valută (+7% în ianuarie faţă de decembrie, potrivit BNR). Trebuie menţionat, însă, că peste 60% din creditele de retail sunt contractate în valută, iar deprecierea leului în această perioadă a fost de circa 7% numai faţă de moneda unică europeană. Transformarea în euro a sumelor raportate de BNR în lei pentru lunile decembrie şi ianuarie ar putea arăta că avem de-a face, de fapt, cu o creştere zero. La fel, cele 11 miliarde de lei creştere de sold în datele raportate de Biroul de Credit, dacă sunt ajustate cu deprecierea leului, ajung să reprezinte circa două miliarde de euro.

Pe lângă deprecierea leului, numărul creditelor lunare închise de debitori şi valoarea rambursărilor lunare a împrumuturilor afectează destul de puternic statisticile oficiale. Datele arată că valoarea creditelor noi acordate pe perioada de criză este deja la cotă de avarie. „Suma creditelor lunare acordate de sistemul bancar nu depăşeşte valoarea ratelor rambursate lunar de clienţii persoane fizice ai băncilor comerciale“, spune Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Estimările Capital pe baza informaţiilor strânse din piaţa bancară indică un volum de peste 200 de milioane de euro al rambursărilor lunare (150-180 milioane de euro provenind doar din rambursările de la creditele de consum). Valoarea lunară a creditelor noi a urcat în luna februarie la 130 – 140 de milioane de euro, 30 de milioane de euro fiind în general suma creditelor ipotecare nou-acordate. Trebuie însă menţionat că, pentru bancheri, februarie a fost o lună ceva mai bună decât ianuarie, în privinţa acordării creditelor. Valoarea creditelor nou-acordate de băncile comerciale din momentul declanşării crizei s-a situat în jurul a 500 de milioane de euro. Alte creş­teri pot fi generate şi de niveluri noi ale împrumuturilor overdraft sau pe cardurile de credit. Primele semne de dezgheţ pentru creditare apar abia din martie.

150-27441-11_radughetea_11_cc.jpg«Noi reuşim să dăm lunar credite noi de valoare mai mare decât suma încasată din rambursarea ratelor la creditele vechi. Pe sistem, situaţa stă invers.»
Radu Graţian Gheţea, preşedinte CEC Bank

150 mil. euro este valoarea maximă lunară acordată în medie de sistemul bancar sub formă de credite noi. Din aceasta, circa 30-40 milioane de euro este reprezentată de creditele ipotecare

150-27442-11_serbanepure_11_cc.jpg«Chiar dacă ponderea restanţelor în soldul creditelor a crescut şi încă va mai creşte, numărul debitorilor din ultimele două luni a rămas relativ constant.»
Şerban Epure, director Biroul de Credit

Creşteri pe fond de scădere

Cu sau fără credite noi  acordate de sistemul bancar populaţiei, soldul creditului raportat la BNR a înregistrat creşteri lunare chiar în plină criză financiară. Iluzia majorărilor se datorează, în mare parte, deprecierii leului şi raportării datelor statistice în lei, şi nu în moneda de acordare a creditelor.

150-27443-11_g_190x35.jpg