Ministerul Finanţelor caută surse alternative de finanţare a deficitului bugetar în afara ţării pentru a lăsa banii existenţi pe piaţa internă sectorului privat. Creditul este estimat între 0,5 şi 1,5 miliarde euro.

Statul intenţionează să iasă pe pieţele externe de capital în următoarele două luni cu o emisiune de titluri denominată în euro, cu scadenţa la cinci ani. Ministerul Finanţelor încearcă în acest mod să diversifice sursele de finanţare a deficitului bugetar, care a fost revizuit în creştere la inceputul lunii august, după consultarea cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), de la 4,6% la 7,3% din PIB. Agenţia de evaluare Moody‘s, singura care mai acordă României rating investiţional, a estimat la începutul lunii septembrie că deficitul va urca la 9,2% din PIB. Statul mizează totodată pe împrumuturi mai ieftine în euro decât în moneda naţională, cu atât mai mult cu cât cotaţiile CDS pentru România (credit default swap, instrumente financiare prin care cumpărătorul se asigură împotriva riscului de neplată a emitentului) erau de 210 puncte de bază. Cele mai ridicate cotaţii pentru România ajunseseră la sfârşitul anului trecut şi începutul lui 2009 în jur de 800 puncte de bază.

Împrumutul în euro, mai ieftin

„Perioada aleasă de Ministerul Finan­ţelor este posibil să fie oportună şi să reuşească să se împrumute rezonabil, având în vedere că pieţele externe şi-au mai îmbunătăţit percepţia faţă de ţările emergente şi inclusiv faţă de România. Cred că va fi mai ieftin împrumutul în euro decât cel în lei de pe piaţa locală“, consideră economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. Pe de altă parte, analistul economic apreciază că o îmbu­nătăţire substanţială a primei de risc este de aşteptat peste câţiva ani. „Nu putem spera la o coborâre a CDS-urilor la 100 puncte de bază şi implicit la o scădere importantă a cos­turi­lor“, precizează acesta. Emisiunea de euro­bonduri va fi inter­mediată de Deuts­che Bank, EFG Eurobank şi HSBC Bank, care vor monitoriza e­­voluţia CDS-urilor şi vor recomanda momentul potrivit pentru lansare. Ultima tentativă a Ministerului de Finanţe de a se împrumuta de pe pieţele externe a eşuat. În toamna anului trecut, statul îşi propusese să atragă 300 milioane de euro prin euroobligaţiuni, însă contextul internaţional şi cel intern – incert din cauza campaniei electorale şi a alegerilor parlamentare – au dus la anularea ofertei.

În iunie 2008, România s-a împrumutat cu 750 milioane de euro pe termen de zece ani, la un cupon  de 6,5%, cu scopul principal de a refinanţa emisiunea realizată în 2003, în valoare de 600 milioane de euro, care era scadentă la acea dată. În iunie anul trecut, CDS-urile se aflau la 185 de puncte de bază. Analistul Ionuţ Dumitru arată că lansarea emisiunii poate fi periclitată de doi factori: volatilitatea pieţelor externe, însemnând o înrăutăţire a cotaţiilor pentru România, şi climatul politic nesigur cauzat de apropierea alegerilor prezidenţiale.

Într-o situaţie apropiată cu a României se află Ungaria. Cu deficite mari,creditată de FMI şi Comisia Europeană, Ungaria a ieşit pe pieţele financiare externe la sfârşitul lunii iulie 2009 şi a obţinut o dobândă de 6,79% pentru o emisiune de eurobonduri în valoare de un miliard de euro, cu scadenţa la cinci ani. În schimb, spre deosebire de România, Ungaria este inclusă în categoria cu recomandare de investiţii de către toate cele trei agenţii de evaluare financiară.

Dacă pieţele financiare internaţionale vor permite, într-o lună, maximum două, vom lansa emisiunea de eurobonduri.
Bogdan Drăgoi,secretar de stat MFP

1,5 miliarde de euro este suma maximă pe care Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să o atragă prin emisiunea de eurobonduri

Sumele împrumutate lunar de stat de la băncile din România

45,5 mld. de lei a împrumutat Ministerul Finanţelor Publice de pe piaţa internă, de la începutul anului până pe 14 septembrie, prin emisiuni de titluri de stat, în condiţiile în care pe tot parcursul anului trecut a atras 12,4 miliarde de lei.

177-37742-03_g_106x33.jpg