„Proprietarii au rămas în mare măsură indiferenţi şi lipsiţi de reacţie imediată faţă de implementarea programului «Prima Casă 4», pe segmentul apartamentelor vechi oscilaţiile de preţ fiind cuprinse între -0,3% în Braşov si +0,7% în Cluj. În aprilie, variaţii mai mari ale preţului au avut loc pe segmentul apartamentelor noi, dezvoltatorii reacţionând însă într-un mod contrastant de la un oraş la altul“, sublinează Adrian Erimescu, directorul general al portalului de anunţuri.

În aprilie, preţul apartamentelor vechi din Capitală a rămas mai degrabă constant. Valoarea indicelui, pentru această categorie de apartamente, a ajuns la 1.101/euro mp de suprafaţă utilă, cu 0,1% mai mult decât în luna precedentă, dar cu 11,3% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Nicio categorie de apartamente vechi din Capitală nu a înregistrat o oscilaţie de preţ mai mare de 1% în ultimele 30 de zile.

Ieftiniri în Braşov

În aprilie, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,3%, preţul acestora coborând de la 870 euro/mp util până la o valoare medie de 867 euro/mp util. Garsonierele au cunoscut cea mai mare creştere de preţ: +1%. Preţul cerut pentru apartamentele cu două camere a crescut în aprilie nesemnificativ, cu 0,2%. Apartamentele cu trei camere au înregistrat o scădere de 1,5%, iar cele cu patru camere s-au ieftinit cu 0,9% în intervalul analizat. În comparaţie cu aprilie 2010, preţurile apartamentelor vechi din Braşov sunt în prezent cu până la 8,4% mai ieftine.

În Cluj, indicele depăşeşete din nou 1.000 euro/mp

Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vânzare în Cluj-Napoca a evoluat diferit, ajungând la valoarea medie de 1.005 euro/mp util, în creştere cu 0,7% faţă de luna martie. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul garsonierelor vechi, unde a fost constatată o creştere importantă de 2,8%. Apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 0,6% în ultimele treizeci de zile, aceeaşi variaţie de preţ fiind înregistrată şi de apartamentele vechi cu două camere. Preţurile solicitate pentru apartamentele vechi sunt cu până la 6,5% mai mici în comparaţie cu luna aprilie 2010, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul apartamentelor vechi cu două camere.

Preţurile din Constanţa rămân constante

Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o creştere de 0,3% în luna aprilie, având o evoluţie similară cu cea înregistrată în luna precedentă, atingând valoarea de 943 euro/mp util. Pe categorii de apartamente, s-au înregistrat scumpiri în cazul unităţilor cu trei camere (0,4%), dar mai ales la garsoniere (1,6%). Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 0,4%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul apartamentelor cu două camere, 10,1%, iar cea mai mică, de 6,7%, apare în cazul apartamentelor cu trei camere.

Timişoara rămâne la 790 euro/mp

În aprilie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a crescut nesemnificativ la 790 euro, cu 0,1% mai mult decât în martie. Situaţia se prezintă însă diferit pe categorii de apartamente. Apartamentele vechi cu patru camere au înregistrat cea mai mare scădere de preţ, de 2,7%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 1%. Garsonierele au înregistrat o scădere de 2,4%, în timp ce preţul apartamentelor cu trei camere a recuperat din terenul pierdut în perioada anterioară, apreciindu-se cu 1%. În comparaţie cu luna aprilie 2010, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins între 11,2% în cazul garsonierelor şi 20,5% în cazul apartamentelor cu patru camere, aceasta fiind cea mai mare diferenţă înregistrată la nivel naţional.

Scădere la apartamente noi în Iaşi

Indicele aferent municipiului Iaşi arată, pentru luna aprilie 2011, o valoare medie de 817 euro/mp util, în scădere cu 3%, faţă de luna martie. În comparaţie cu luna aprilie 2010, preţurile solicitate în prezent pentru apartamentele scoase la vânzare în capitala Moldovei sunt cu 11,1% mai mici. Tendinţa de scădere a fost resimţită cu precădere în cazul apartamentelor noi.

Ploieştenii cer 895 euro/mp

În Ploieşti indicele din luna aprilie are o valoare medie de 895 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Preţul apartamentelor de aici a înregistrat, în ultimele treizeci de zile, o creştere de 1,6%. În comparaţie cu luna aprilie 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu aproape 11% mai mici.