Acţiunile au fost cumpărate de la fondul american de hedging Tiger Global, Morgan Stanley, de la compania care administrează Lehman Brothers Marea Britanie şi de la acţionarii fondatori.

„Obiectivul nostru este să integrăm experienţa şi expertiza managementului local în grupul Immofinanz şi să creăm cât mai multe sinergii. Din punctul nostru de vedere, Adama este platforma ideală pentru extinderea noastră planificată în domeniul construcţiilor şi dezvoltărilor rezidenţiale, în special în România“, a declarat Daniel Riedl, membru în Comitetul Executiv al grupului austriac. „Preluarea în totalitate a Adama subliniază implementarea constantă a strategiei noastre de a dezvolta participaţiile minoritare pentru a deţine controlul strategic, sau de a le vinde“, a completat Riedl.

Grupul deţinea deja un pachet de circa 30% din acţiunile Adama încă din 2007. Dezvoltatorul a finalizat până acum circa 1.500 de apartamente de la înfiinţarea sa în 2005, un număr de zece proiecte fiind acum în curs de construcţie. Compania are un portofoliu de dezvoltare cu o suprafaţă totală de peste 1,3 milioane de metri pătraţi, care vor permite realizarea a peste 40 de proiecte rezidenţiale noi. Grupul de origine israeliană mai activează şi în Turcia, Ucraina şi Moldova, însă România are cea mai importantă pondere în portofoloul companiei, evaluat la jumătatea anului trecut la peste 300 mil. euro.

„Portofoliul nostru din România include un număr de zone nedezvoltate încă în Bucureşti. Obiectivul nostru este să creăm cartiere întregi – o provocare interesantă pe care plănuim să o prezentăm echipei Adama din România imediat ce economia românească va putea asigura cadrul necesar“, a comentat Riedl planurile pe termen mediu ale Immofinaz.

Pentru validarea legală a contractului este necesară aprobarea tranzacţiei de către autorităţile competente în domeniul concurenţei.

Povestea unei afaceri bănoase

Preluarea Adama de către Immofinanz înseamnă şi „existul“ fondatorului companiei David Flusberg care a fondat compania alături de tatăl său şi un coleg de liceu la jumătatea anului 2004, în Bucureşti. Acesta a început să vândă din acţiunile companiei la sfârşitul anului 2005, când americanii de la Tiger Global au achiziţionat 44% din Adama. De atunci s-a retras încet şi într-o perioadă de „boom“, până a ajuns să deţină mai puţin de 2% din compania pe care a năşit-o.

Rămâne de văzut ce vor face austriecii de la Immofinanz cu planurile Adama, în contextul în care aceştia şi-au îngheţat proiecte în valoare de 225 mil. euro numai în România.

Valoarea celor 50 de proprietăţi pe care Immofinanz le deţine în România este de 957 mil. euro, din care valoarea proprietăţilor generatoare de venituri este de 599,6 mil. euro. Valoarea lucrărilor pe care compania le are în derulare la nivel local este de 56,6 mil. euro, potrivit raportului financiar aferent primului trimestru al anului financiar 2010/2011.

Immofinanz a colectat de pe urma proprietăţilor din România 16,3 mil. euro în perioada analizată în raportul financiar, din care 11,16 mil. euro reprezintă venituri din închirieri.