Imagini șocante la morga spitalului Universitar din Bucureşti. Din cauza valului fără precedent de decese din ultimele săptămâni, morga a ajuns să fie depășită. Angajații nu au avut de ales și au fost nevoiți să înghesuie corpurile acestora pe holuri, în contextul în care nu mai au loc în frigiderele mortuare.

Potrivit Digi24, imaginile de mai jos au fost filmare chiar în cursul dimineții de luni și transmise presei. Pe lângă problema numărului de loguri de la morgă, angajaţii spitalului au transmis că instituţia medicală nu mai are nici saci pentru cadavre.

De menționat este faptul că, în prezent, România se află pe locul doi în lume şi pe primul loc în Europa la decesele zilnice asociate Covid-19, raportate la populaţie. Amintim faptul că toate cifrele sunt calculate ca medie zilnică pentru săptămâna care s-a încheiat joi, 14 octombrie, şi publicate de platforma Our World in Data, realizată de cercetători Oxford.

OMS intervine în situația dezastruoasă din România

România este urmată, în Europa, de Bulgaria, cu o medie de 12,37 decese, potrivit Our World in Data. O stuația la fel de dificilă este și în Lituania unde a fost raportată o medie de 10,14 de decese, în condițiile în care și incidența COVID-19 este mare în această țară.

Pe de altă parte, în vestul Europei, Franța, Italia, Marea Britanie, Portugalia lucrurile stau mai bine, indicele deceselor fiind foarte mic. În Marea Britanie este sub 2, deși numărul cazurilor este comparabil cu cel din valul precedent al pandemiei. Mai exact, numărul deceselor, în această țară unde populația este în mare parte vaccinată, este acum chiar și de 20 de ori mai mic.

Amintim faptul că OMS a anunțat că se va implica activ în campania de vaccinare anti-covid din România în contextul în care țara noastră se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor. Mai exact, 92% dintre decesele asociate cu COVID-19 au fost înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și în rândul tinerilor, copiilor și tineri și populației active.

În acest context, OMS a cerut României să imunizeze 2 milioane de persoane cu prima doză până la sfârșitul acestui an, adică 45% din populație, și 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022.