Noi probleme în zona Caraibelor, unde vulcanul La Soufriere a erupt iarăşi. Precedenta erupţie a avut loc vineri.

Coloană de fum înaltă de 17 km

Vulcanul este situat în nord-estul insulei Saint Vincent şi Grenadine din sudul Caraibelor. Luni s-a înregistrat o nouă erupţie masivă, cu o coloană de fum lansată la o înălţime de 17 kilometri, potrivit Centrului de Cercetări Seismice al Universităţii din Indiile de Vest (UWI), citat de EFE.

Centrul, care monitorizează vulcanul de la erupţia de vineri, a transmis că noua explozie s-a produs la 04:00 ora locală (08:00 GMT) şi a fost însoţită de fluxuri piroclastice. Fluxurile piroclastice sunt un amestec de cenuşă, pietre şi gaz produs de erupţie.

Aceste fluxuri se scurg pe versanţii muntelui şi „provoacă devastări aproape totale”, potrivit UWI.

Erupţia a creat un nou crater, anunţă UWI

Autorităţile nu au raportat persoane decedate sau rănite după această explozie masivă, cea mai mare de când vulcanul La Soufriere a intrat în erupţie săptămâna trecută, provocând până acum moartea a cel puţin unei persoane.

În declaraţii acordate postului NBC Radio, cercetătorul UWI Richard Robertson a precizat că în urma exploziei s-a creat un nou crater.

Se aşteaptă ca în următoarele ore premierul Ralph Gonsalves să întrunească de urgenţă cabinetul pentru a accelera procesul de evacuare.

Ordin de evacuare pentru mii de oameni

Autorităţile au emis joia trecută un ordin de evacuare pentru o parte a teritoriului insulei Saint Vincent, după ce seismologii avertizaseră că vulcanul La Soufriere, situat în nordul insulei, este pe punctul de a erupe, scrie Agerpres.

Circa 16.000 de persoane trăiesc în zonele considerate de nivel „roşu”, cele mai expuse în cazul unei erupţii.

La Soufriere, singurul vulcan activ de pe Saint Vincent, a avut doar cinci erupţii explozive începând cu 1718, însă au existat mai multe erupţii efuzive sau erupţii lente în aceeaşi perioadă, cea mai recentă datând din decembrie 2020.

Sursa foto: UWI