Vulcanul Etna a erupt din nou

Vulcanul Etna a erupt din nou! Vineri seară, pe data de 1 decembrie, natura a oferit un spectacol absolut grandios.

Lava incandescentă a luminat cerul nocturn în proximitatea oraşului Catania de pe insula Sicilia. Etna este cel mai înalt vulcan din Europa și este activ constant încă din 2013.

Potrivit agenției italiene de presă Ansa, s-a emis o alertă în ceea ce priveşte cursele aeriene. Aeroportul Internaţional Vincenzo Bellini din Catania nu este însă afectat de această activitate vulcanică.

Spectacolul a fost cu atât mai inedit, întrucât cenușa de pe versanți a fost acoperită cu zăpadă albă. Dar pe craterul de sud-est, lava curge neîncetat de câteva zile.

Fluxurile de lavă care au fost eliberate în timpul ultimului paroxism, cel din 12 noiembrie, nu s-au răcit complet. Din această cauză, zăpada nu a reușit să se așeze pe ele și au rămas de culoare închisă.

A erupt și pe 25 noiembrie

Amintim că vulcanul Etna a erupt și pe data de 25 noiembrie. Lava fierbinte a coborât pe versantul sud-estic al vulcanului italian, notează jurnaliştii de la BBC.

Etna este cel mai înalt vulcan din Europa, având o înălţime de 3357 de metri. El se află într-o stare constantă de activitate începând din 2013. Vulcanul de pe insula Sicilia se află în apropierea oraşelor Messina și Catania.

Vulcanul Etna deține recordul pentru cea mai lungă perioadă de activitate

Aria de impact distructiv a vulcanului se extinde pe o suprafață de 1.250 km². Cu toate acestea, zonele situate în apropierea poalelor vulcanului sunt dens populate.

Acest fenomen se datorează fertilității deosebite a solului. Stratul de cenușă vulcanică depus în urma erupțiilor a contribuit la formarea unui sol propice pentru cultivarea viței de vie, a pomilor fructiferi și a măslinilor.

Cu o istorie activă de peste 6.000 de ani, vulcanul Etna deține recordul de vulcan activ cu cea mai îndelungată perioadă de activitate.

Turismul în această zonă s-a dezvoltat considerabil. În 1981, regiunea a primit statutul de parc național. Aici se află și zone de schi alpin cu importanță la nivel european.

De asemenea, există un teleferic care oferă posibilitatea de a ajunge la altitudinea de 2.600 m. Acesta a fost distrus în 2002 în urma unei erupții, dar a fost reconstruit și repus în funcțiune în 2004.