Oraşul Grindavik din Islanda este deja un oraş-fantomă, în urma erupţiei vulcanice de duminică, 14 ianuarie

Erupţie vulcanică în Islanda, în partea de sud-vest a ţării. Lava a ajuns deja în micul orăşel Grindavik.

Deși inițial nu a existat nicio amenințare imediată pentru locuitorii din micul oraș de pescari, care se afla deja sub ordine de evacuare, acum mai multe clădiri sunt cuprinse de flăcări din cauza erupției de duminică, transmite CNN.

Hjordis Gudmundsdottir, un purtător de cuvânt al Agenției de Protecție Civilă din Islanda a avertizat CNN mai devreme că este „foarte posibil” ca lava să ajungă în oraș și să deterioreze infrastructura.

Aceasta era protejată de ziduri anti-lavă, însă autorităţile se aşteaptă acum la pagube. Fluxul de lavă este monitorizat continuu în aceste momente.

Sâmbătă, comisarul național de poliție al Islandei a ordonat locuitorilor din Grindavík, evacuați pentru prima dată în noiembrie, să evacueze din nou până luni seara, după ce s-au deschis fisuri vulcanice pe drumurile din zonă.

Șaizeci de gospodării – 10% din populația obișnuită a orașului – au fost evacuate până acum, a spus Gudmundsdottir.

Mulți oameni nu s-au întors încă după erupția de luna trecută. Din fericire, nu există vreun pericol de victime în rândul oamenilor, a adăugat Gudmundsdottir.

Polițiștii au ridicat nivelul de alertă în regiune. Un elicopter al Gărzii de Coastă a Islandei supraveghează întreaga situație.

Nu se pune problema afectării zborurilor în regiune

Biroul meteorologic din Islanda a raportat un cutremur, cu doar câteva ore înainte de erupţie. Referindu-se la călătoriile aeriene, Gudmundsdottir a declarat pentru CNN că aeroportul din apropierea Keflavik este în siguranță. Erupția nu a generat cenușă care să afecteze zborurile.

„Această erupție nu va afecta aeroportul Keflavik sau călătoriile aeriene în general”, a indicat oficialul islandez.

Orăşelul Grindavík este situat la aproximativ 70 de kilometri sud-vest de capitala Reykjavík, pe peninsula Reykjanes.

Fisura rezultată în urma erupției din decembrie a avut o lungime de aproximativ patru kilometri. Cea provenită din erupția de duminică a avut aproximativ un sfert din această dimensiune.

Orașul găzduiește, de asemenea, celebra „Lagună Albastră” din Islanda. Este o atracție care aduce acolo zeci de mii de turiști, datorită apelor geotermale aburind. Este una dintre cele mai vizitate destinații din țară.

Islanda adăpostește 32 de vulcani activi și se situează pe o margine a plăcii tectonice care se separă constant, împingând America de Nord și Eurasia departe una de cealaltă, de-a lungul liniei Mid-Atlantic Ridge.

Prin urmare, țara se confruntă frecvent cu erupții vulcanice, deși acestea au tendința să apară în zonele sălbatice, departe de ariile populate.