Conform acestor estimări, ritmul ieşirilor de capital din China a încetinit, în condiţiile în care suma din acest an va fi cu aproximativ 20% mai mică decât cele 764 miliarde de dolari scoase de investitori anul trecut. Cu toate acestea, IIF avertizează că ieşirile de capital ar putea să accelereze din nou, dacă vor apărea îngrijorări referitoare la o depreciere dezordonată a yuanului chinez, sau renminbi, cum mai este denumită moneda chineză. 

Ieşirile de capital din China sunt importante pentru pieţele emergente, deoarece, dacă sunt semnificative, ele pot declanşa o volatilitatea crescută a cursului de schimb, care poate conduce la noi ieşiri de fonduri. 

"O cădere bruscă a renminbi ar putea declanşa noi vânzări de active riscante şi o fugă a portofoliilor de capital de pe pieţele emergente", se arată într-un raport recent al IIF. 
"Mai mult, o depreciere bruscă a renminbi ar putea declanşa o devalorizare pe alte pieţe emergente, în special în rândul celor cu legături comerciale puternice cu China" susţine IIF. 

Până acum, ieşirile de capital din China dau semne de încetinire. Aproximativ 35 de miliarde de dolari au ieşit din China în cursul lunii martie, ceea ce duce totalul de la începutul anului la aproximativ 175 miliarde de dolari, mult sub nivelul înregistrat în prima jumătate a lui 2015. 

Anterior, IIF, una dintre cele mai reputate surse de informaţii privind intrările şi ieşirile de capital de pe pieţele emergente, a apreciat că investitorii şi companiile din întreaga lume au scos 735 de miliarde de dolari de pe pieţele emergente în anul 2015, urmând ca în 2016 ieşirile de capital de pe pieţele emergente să se situeze la 448 miliarde de dolari. AGERPRES