data de 1 septembrie, in luna august nu au existat motive pentru majorari de preturi la produsele industriale si servicii. Cresterile inregistrate la produsele nealimentare se datoreaza, in mare parte, efectelor scumpirilor anterioare la combustibili si energie, care se propaga cu intarziere pana in preturile de consum ale populatiei. Scumpirea serviciilor in luna august cu 2,1% se datoreaza unei masuri administrative, majorarea tarifului abonamentelor radio-TV cu 14,9%. Fara acest salt al tarifelor pentru servicii s-ar fi inregistrat un record al ratei lunare, care ar fi putut sa insemne prima luna de dupa 1990 in care s-ar fi consemnat fenomenul de deflatie: scaderea preturilor de consum.
Anticipand o rata foarte redusa a inflatiei in luna august, BNR a apasat pe pedala deprecierii monedei nationale. In raport cu dolarul american, leul a pierdut intr-o singura luna mai mult de 4%, iar fata de euro s-a devalorizat cu 2%. Aceasta manevra de reducere a aprecierii leului fata de un cos valutar compus 60% din euro si 40% USD a fost posibila fara a se crea presiuni inflationiste suplimentare. Analistii prevad noi interventii ale BNR in lunile noiembrie si decembrie, care sa impiedice aprecierea prea mare a monedei nationale, fara ca obiectivul propus pentru rata inflatiei, de 14% la sfarsitul anului in raport cu decembrie 2002, sa fie afectat.
Evolutia preturilor de consum in luna august este caracterizata de scaderea inregistrata de marfurile alimentare, care s-au ieftinit, in medie, cu 0,7% fata de luna precedenta. Productia buna de legume si fructe si vremea caniculara, care a grabit procesul de coacere, au determinat o abundenta de produse pe piata, urmata de scaderea rapida a preturilor. Exceptie au facut produsele de morarit si panificatie, care au continuat sa se scumpeasca. Recolta slaba de grau si apelarea la importuri au drept consecinta scumpirea painii. De altfel, dupa cum avertizeaza asociatiile producatorilor de produse de morarit si panificatie, preturile la paine vor continua sa creasca in perioada urmatoare, pe langa materia prima mai scumpa intervenind si tarifele crescute la energie electrica si gaze naturale. Cea mai mare ieftinire s-a inregistrat la legume proaspete si fructe de sezon, al caror pret s-a redus cu 15%, respectiv 12%. Pentru oua, al caror pret crescuse cu 44,5% in luna iulie, se constata o reducere de 4% in aceasta luna. Explicatia acestor fluctuatii de pret consta in volumul ofertei din partea micilor producatori, unitatile tip avicola fiind nevoite sa mai reduca preturile pentru a nu ramane cu marfa nevanduta.
La restul produselor alimentare s-au inregistrat cresteri relativ reduse, cea mai mare fiind inregistrata la carne a de pasare, de 1,3%. Productia avicolelor este concurata de importurile realizate la preturi extrem de reduse in special din SUA si Brazilia, ceea ce face ca preturile sa se pastreze scazute, cresterile fiind mai mult influentate de devalorizarea leului. Mici ieftiniri s-au consemnat la uleiul comestibil, productia foarte buna de floarea-soarelui determinandu-i pe producatori sa-si lichideze stocurile si sa se pregateasca pentru prelucrarea noii recolte.
La produse nealimentare, scumpirile se incadreaza in rata medie a inflatiei din acest an, singurele exceptii fiind tigarile si combustibilii. La tutun, principalii producatori maresc treptat preturile din cauza majorarilor accizelor care trebuie aduse la nivelul celor din UE. Pentru a evita o scumpire brusca, pretul tigarilor creste etapizat, solutie care este utilizata si de catre furnizorii de combustibili.
Pe ansamblu, rata inflatiei calculata de la inceputul anului a ajuns la 7,3%, ceea ce face posibila atingerea obiectivului propus pentru acest an, de 14%. Desi va fi cea mai mica valoare inregistrata in perioada de tranzitie, Romania are cea mai mare rata a inflatiei dintre tarile candidate la aderarea la UE.