Numărul jucătorilor care au primit acordul pentru constituirea unei companii de administrare a pensiilor obligatorii a ajuns la şapte.

La mijlocul lunii, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a dat „undă verde“ altor patru companii pentru înfiinţarea de societăti de pensii private obligatorii.
Pe lângă ING Fond de Pensii, Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat şi Omniasig Pensii, în sistemul Pilonului II (al pensiilor obligatorii) vor mai intra şi companiile BCR Administrare Fond de Pensii, BRD Fond de Pensii, Interamerican Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat şi Prima Pensie Fond de Pensii SA.

Prima Pensie va fi înfiinţată de compania slovenă Prva („prima“, în traducere) având în acţionariat şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
După constituirea efectivă a acestor societăţi, administratorii vor trebui să depună cererea de autorizare. Abia apoi vor putea „vinde“ pensii private. Societăţile care vor vinde atât pensii facultative (Pilonul III), cât şi pensii obligatorii (Pilonul II) trebuie să aibă un capital social de minim 5,5 milioane de euro: 1,5 milioane pentru Pilonul III şi încă patru milioane pentru Pilonul II.

Majoritatea jucătorilor au anunţat investiţii de câte cel puţin un milion de euro fiecare numai pentru publicitatea pentru pensiile private. Mulţi dintre ei au investit mai mult decât cerinţele minime de capital social. BCR Administrare Fond de Pensii va avea, de exemplu, un capital iniţial de circa 15 milioane de euro. Săptămâna trecută, CSSPP a autorizat şi prospectul de emisiune al fondului de pensii facultative AZT Vivace, al doilea fond administrat de Allianz-Ţiriac Pensii Private. Miza pensiilor obligatorii este, din start, de 2,5 milioane de salariaţi care ar putea aduce în sistem, în cele patru-cinci luni de convingere a clienţilor, circa 150 de milioane de euro.