Petro-Canada va abandona proiectul pe care il dezvolta in Venezuela si a incheiat un acord cu o companie petroliera detinuta de statul sud-american pentru a primi compensatii in urma investitiilor efectuate, informeaza Associated Press citand un oficial al Guvernului Venezuelei. Suma ce va fi primita de Petro-Canada nu a fost dezvaluita.

Petro-Canada era implicata intr-un proiectul La Ceiba alaturi de ExxonMobil, companie care a refuzat ca autoritatile din Venezuela sa devina actionar majoritar in proiectele sale si a anuntat ca ar putea parasi tara.

Rafael Ramirez, Ministrul Petrolului, a declarat ca Petro-Canada nu a ajuns la un acord de colaborare cu compania de stat Petroleos de Venezuela si va primi compensatii. Astfel, proiectul La Ceiba, in care Petro-Canada si ExxonMobil erau parteneri cu participatii de cate 50%, a intrat complet sub controlul statului. 

ExxonMobil si Conoco Phillips, doua dintre principalele companii petroliere la nivel mondial, au refuzat zilele trecute sa semneze acorduri pentru a ramane partenere in cadrul unor proiecte de mai multe miliarde de dolari din Venezuela. Alte patru companii importante din domeniu, Chevron, Statoil, British Petroleum si Total vor semna acorduri pentru a ramana in cadrul proiectelor pe care le desfasoara.

Sursa: AP 28 Iunie 2007