Piata telecomunicatiilor trece printr-o perioada destul de dificila. Datoriile mari ale mai multor firme importante din sector au scazut cotatiile actiunilor la bursa. Daca situatia se va irautati i continuare, France Telecom ar putea chiar sa renunte la vinzarea pachetului de 15% din titlurile Orange – declara recent ziarului New York Times,m unul dintre managerii companiei (desigur, sub obisnuita rezerva a anonimatului).
France Telecom a cumparat anul acesta Orange de la cea mai mare companie de telefonie mobila din lume – grupul Vodafone. Acesta a obtinut 36 de miliarde de dolari, renuntind, din motive legate de legislatia europeana antimonopol, la o parte din „prada”, obtinuta prin preluarea ostila a rivalei germane Mannesmann. France Telecom are de gind sa listeze mai itii actiunile Orange la Bursa din Paris si, i paralel, la cea din Londra. Apoi, va fi lansata o oferta publica pentru o parte din titluri (probabil 15%) pe pietele din Franta, Marea Britanie si New York. Strategia a fost explicata de seful finantelor Orange, Graham Howe, ca o manevra de evitare a taxelor si impozitelor mari pe care le-ar fi presupus derularea itregii operatiuni prin London Stock Exchange.
Un calcul simplu arata ca estimarea initiala a France Telecom era excesiv de optimista. 14 miliarde pentru 15% din actiuni ar fi isemnat evaluarea la peste 93 de miliarde de euro a Orange, cumparata cu numai 36 de miliarde de dolari. Noua tinta anuntata este ceva mai realista, raminind totusi, daca va fi atinsa, o afacere buna. Lucrurile nu stau chiar asa, fiindca itre timp France Telecom intentioneaza sa reuneasca sub marca Orange toate activitatile sale de telefonie mobila din Europa. Toate acestea au iesit la iveala o data cu anuntul schimbarii directorului de la Orange. Hans Snook (52 de ani, aflat la conducere din 1993) va fi ilocuit cu Jean-Francois Portal (57 ani) imediat dupa lansarea la bursa.
Ca si alte nume mari din domeniu, France Telecom a avut anul acesta cheltuieli impresionante. Nota de plata se ridica la 50 de miliarde de dolari. De aceea se pune problema recuperarii rapide a unei parti a investitiei. Cu banii obtinuti din vinzarea unei parti din
Orange, se spera ca vor putea fi rascumparate macar i parte actiunile FT care au fost folosite ca mijloc de palta catre Vodafone. Ca toata lumea, francezii vor avea de platit miliarde si pentru noile licente necesare operararii i domeniul Internet, tot mai solicitat printre serviciile oferite de telefonie. Or, i aceasta directie, perspectivele de profit ar putea sa fie dezamagitoare. Chiar japonezii de la NTT DoCoMo, pionieri i domeniu, au avertizat ca asa-numitele telefoane mobile „din generatia a treia” sunt insuficiente, ca tehnologie, pentru descarcarea din reteaua mondiala de computere a fisierelor mari cu muzica sau clipuri video, adica tocmai a momelii oferite pentru extinderea cientelei i rindul tinerilor. Asteptarea este deja foarte mare, poate exagerata, si pentru serviciile devenite clasice – folosirea telefoanelor mobile ca terminale de computer pentru e-mail sau pentru operatiuni bancare.
Evolutiile recente la burse ale actiunilor la companiile de telecomunicatii arata ca simplele promisiuni de dezvoltare ulterioara a tehnologiei nu conving investitorii.