Urmările pandemiei de coronavirus se resimt. Într-un interviu acordat pentru Agerpres, directorul unui hotel din Mahmudia, Gheorghe Chiscop a vorbit despre gravitatea situației. Potrivit acestuia, hotelul din satul Mahmudia, din Delta Dunării, a disponibilizat circa 50% din personal şi a redus lefurile cu cel puţin 40% celor care mai vin la muncă, din cauza măsurilor restrictive impuse pe fondul crizei sanitare.

Un semnal de alarmă în acest sens a venit și din partea Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), care  susţine că situaţia este similară şi în alte unităţi turistice din judeţ.

Gheorghe Chiscop susține că în mod normal în perioada aceasta hotelul găzduia evenimente organizate de diferite companii, dar şi evenimente private, iar restricțiile impuse au afectat cu totul activitatea unității de cazare.

„Aceste restricţii ne-au făcut să luăm măsuri extrem de nepopulare, inclusiv să dăm în şomaj oameni, să micşorăm timpul de lucru şi salariile. Lucram cu între 37 şi 39 de angajaţi la 37 de camere, iar acum suntem la 16 persoane cărora le-au scăzut salariile cu cel puţin 40%, pe anumite sectoare”, a afirmat Gheorghe Chiscop.

Totodată, el a subliniat faptul că principala problemă a hotelului este faptul că nici măcar evenimentele pentru persoanele vaccinate nu au fost posibile în ultima lună. În acest context, el precizează că se dorește cât mai mult ca pandemia de coronavirus să se termine, hotelul fiind dependent de eveniment, și fiind obligat să își închidă ușile.

„Orice studiu arată că un vaccinat se poate infecta ca orice persoană nevaccinată”

„Ne încurcă faptul că nu mai putem face evenimente cu persoanele vaccinate, pentru că altcumva suntem de acord şi susţinem aceste măsuri care trebuie să ducă, până la urmă, spre o zonă de linişte şi pentru noi. Ne dorim foarte tare, fiind una dintre ramurile extrem de afectate de această boală, să ajungem la o relativă normalitate, dar lipsa evenimentelor în această perioadă în care eram dependenţi de ele ne face să închidem uşile. Probabil că până la finele anului va trebui să luăm o decizie radicală în sensul de închidere a activităţii”, a menţionat directorul Chiscop.

La rândul său, preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac susține că problema hotelului din Mahmudia nu este singulară ci este prezentă în nenumărate unități de cazare.

Potrivit acestuia, numărul persoanelor nevaccinate din România este mai mare și nici 10% dintre acestea nu frecventează restaurante hoteluri sau cafenele, el adăugând că nu înțelege abordarea autorităților din România.

„Dacă acum 50% din populaţia României este vaccinată anti-COVID-19, nici măcar 10% nu frecventează restaurantele, hotelurile sau cafenelele. Nu înţelegem de ce abordarea la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nu ţine cont şi de celelalte forme care ar asigura că persoanele nu sunt afectate, anticorpi, trecerea prin boală şi testul PCR valabil. Orice studiu arată că un vaccinat se poate infecta ca orice persoană nevaccinată”, a menţionat preşedintele Ţibuleac.

Acesta trage un semnal de alarmă și susține că  odată personalul pierdut şi unităţile închise, va fi foarte greu pentru administratorii acestora să le redeschidă şi a precizat că nu pentru toate perioadele în care s-au impus restricţii agenţii economici din HoReCa au primit şi măsuri compensatorii.

Moarte sigură pentru industrie

„Anul trecut a fost lockdown până în iunie, apoi, în septembrie, lucrurile au devenit problematice, iar toate aceste perioade în care s-au impus măsuri drastice şi mai puţin drastice au afectat industria. Nu putem spera că deschidem şi redeschidem în valuri. Când pierdem personalul sau închidem afacerea, cu greu vom mai discuta de o revenire a turismului în România. A continua să impunem doar restricţii, fără măsuri de întrajutorare, înseamnă moarte sigură pentru industrie”, a mai spus preşedintele AMDTDD.

El a mai adăugat că industria turismului doreşte un parteneriat corect cu statul român care să susţină măsuri compensatorii pentru toate perioadele în care a aplicat restricţii în unităţi, din cauza crizei sanitare, a adăugat directorul hotelului din Mahmudia.

„Suntem parteneri cu statul doar la câştig. Atunci când câştigăm banii, îi împărţim. Când pierdem bani, mi-ar fi plăcut să-i împart cu statul. Adică, taxe, impozite datorate în această perioadă, contribuţiile pentru angajaţii pe care nu-i dau în şomaj şi-i păstrez încercând să le ofer un salariu şi un loc de muncă stabil. (…) Aici ar fi putut să ne ajute statul, să vină lângă noi, să ne scutească de taxe şi impozite, să ne dea beneficii fiscale. Haideţi, veniţi lângă noi şi ajutaţi-ne efectiv ca să putem să ţinem deschis şi să nu creştem numărul şomerilor”, a precizat Gheorghe Chiscop.

Referitor la câștigurile înregistrate în 2021 din activitatea turistic, potrivit acestuia, ele sunt mai mici cu cel puţin 20% faţă de cele de anul trecut.