Dupa ce a socat piata cu stirea legata de pierderile suferite din cauza crizei creditelor din Statele Unite, banca germana Hypo Real Estate este pe cale sa intampine dificultati si in relatia cu actionariatul.

Conform Property EU, doua firme de avocatura au afirmat ca au fost angajate sa investigheze daca banca germana si-a indus in eroare actionarii. Hypo Real Estate a pierdut o treime din valoarea de piata, marti, dupa ce investitorii au reactionat la o stire potrivit careia CDO-urile (collateralized debt obligations) in valoare de 1,5 miliarde de euro detinute de companiei au fost reevaluate cu 390 milioane de euro in jos.

Informatia a fost cu atat mai surprinzatoare cu cat banca din Munchen a afirmat ca expunerea CDO-urilor sale (obligatiuni ce pot fi garantate cu diverse tipuri de proprietati) la criza creditelor este redusa, de sub un miliard de euro. Rezultatele financiare anuntate de companie pentru 2007 ale Hypo indica un profit inainte de taxe de 1,24 miliarde de euro, aproximativ acelasi cu cel inregistrat in 2006. Diferenta este ca rezultatele pentru acest an ale companiei le includ si pe cele ale grupului irlandez Depfa, achizitionat de Hypo in octombrie, anul trecut, pentru 5,7 miliarde de euro.

Un alt motiv de iritare a actionarilor Hypo RE este si anuntul facut de conducere, prin care se recomanda reducerea dividentelor platite pentru 2007 la 50 de eurocenti, fata de 1,5 euro in 2006.

Hypo Real Estate este prezenta si in Romania unde a asigurat finantari pentru diverse proiecte, cea mai importanta avand valoarea de 234 de milioane de euro. Beneficiarul acestei injectii financiare a fost compania Africa Israel, iar fondurile au fost alocate sustinerii a 80% din costurile de dezvoltare a centrului comercial Cotroceni Park.

Data: 17 ianuarie 2008

Sursa: Property EU