«Acum aproape 20 de ani, când ne-am început activitatea, echipa era formată din 13 persoane», își amintește Horia Ciorcilă despre banca la care lucrează acum peste 6.000 de angajaţi și a cărei rețea a ajuns la 550 de locaţii. Horia Ciorcilă are motive să fie mulţumit cu privire la 2012: Banca Transilvania (BT), cel mai complex business personal pe care îl coordonează, „este unul dintre câștigătorii crizei“, spune acesta. Tot anul trecut, el a fost achitat într-un dosar greu, în care era acuzat de manipularea pieţei de capital, alături de alţi oameni de afaceri clujeni.  
Scăpat de aceste griji, Ciorcilă s–a concentrat în 2013 mai mult asupra afacerilor, dar şi a pasiunii sale pentru tenis, care l-a determinat să înfiinţeze cel mai mare club de tenis din Transilvania.
Aşteptări împlinite cu BT
Rezultatele raportate pentru primele nouă luni ale acestui an indică un profit net de 240 milioane lei, cu 9,5% mai redus decât nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, iar activele totale au crescut cu 2,4% faţă de finalul anului trecut, la 30,28 miliarde de lei.
Totuşi, Ciorcilă susţine că evoluţia nu a fost sub aşteptări: „2013 a fost pentru BT conform estimărilor top managementului, făcute la începutul anului“. Potrivit acestuia, trimestrul trei a fost cel mai bun pentru BT pe partea de creditare, deoarece creşterea portofoliului cu 850 milioane lei în 2013 s-a înregistrat aproape în întregime în perioada iulie – septembrie.
„Politica BT privind relansarea creditării dă roade și reafirmă angajamentul Bancii Transilvania, ca bancă locală, de a finanţa economia. Focusul nostru va fi, în perioada imediat următoare, continuarea creşterii creditării, finanţării preponderent în lei, precum şi susţinerea start-up-urilor, IMM-urilor şi a clienţilor persoane fizice“, spune omul de afaceri.
Anul acesta, BT a investit zece milioane de euro pentru construcţia unei clădiri de birouri şi a unui centru de date în parcul industrial Tetarom I din Cluj. Una dintre cele mai importante decizii luate anul acesta este optimizarea prezenţei băncii pe piaţa internaţională, prin deschiderea unei sucursale în Roma, spre finalul acestui an, „tocmai pentru că ne uităm cu la comunităţile mari de români din zonă“, spune omul de afaceri.
Bancherul tenisman
În afară de acțiunile de caritate în care se implică prin Banca Transilvania, la nivel personal, omul de afaceri încurajează sportul. Tenisul este o pasiune şi o afacere de familie: Horia Ciorcilă a investit până acum circa 1,5 milioane de euro în Winners Tennis Club din Cluj-Napoca.
„Este un mod de a impulsiona tenisul atât la nivel de amatori, cât şi la cel profesionist. Prin zecile de turnee pe care le organizăm anual, prin şcoala de tenis dezvoltată, dar şi prin numărul mare de copii care au început să joace tenis aici şi care s-au îndrăgostit de acest sport, am reuşit să punem Clujul pe harta tenisului naţional şi european“.
Horia Ciorcilă este foarte mândru de fiul său, Patrick, în vârstă de 17 ani, care a făcut din tenis mai mult decât un hobby, iar în acest an a ajuns cel mai tânăr tenisman din lume din primii 700 din clasamentul ATP, pe poziţia 566. Printre celelalte pasiuni ale omului de afaceri se numără lecturile şi călătoriile. Ultima sa destinație de vacanță a fost Sicilia, Taormina, pe care o recomandă cu căldură. În ce privește maşinile, Ciorcilă, conduce acum un Mercedes, după ce mulţi ani a preferat BMW.

1,67 milioane de clienţi a avut BT în 2012, cu 8% mai mulţi decât în anul precedent, precum şi 222 milioane de operaţiuni

56 milioane euro este averea din ediţia din 2012 a TOP 300 Capital, în care omul de afaceri clujean s-a clasat pe locul 97