Potrivit Master Planului General de Transport, calendarul de implementare a contractului 'Revizuire Studiu de Fezabilitate şi Elaborare Proiect Tehnic pentru Autostrada Craiova – Piteşti' se va derula după cum urmează: Autostrada Craiova – Piteşti (procedură pentru achiziţie Studiu de fezabilitate, în 2016, iar anul de începere a lucrărilor va fi 2018, iar finalizarea acestora în 2020), Varianta de Ocolire Slatina (demarare procedură pentru achiziţie Studiu de fezabilitate, în 2016; an începere lucrări/an finalizare lucrări 2017/2019) şi Varianta de Ocolire Balş (procedură pentru achiziţie Studiu de fezabilitate, în 2016; începerea lucrărilor în 2017, finalizare lucrări, în 2018).

'Ieri (joi, 10 noiembrie 2016, n.r.) am lansat procedura de achiziţie publică a contractului construcţiei autostrăzii Craiova – Piteşti, pe care am transmis-o la ANAP. Un proiect nou pe care-l vom implementa în două etape: mai întâi variantele de ocolire Balş şi Slatina, şi apoi autostrada în sine. Acordăm foarte mare atenţie celor două centuri, deoarece străbaterea celor două localităţi în momentul de faţă se face cu dificultate, astfel, odată cu realizarea acestora, traficul în zonă se va îmbunătăţi simţitor', declară Cătălin Homor, director general al CNAIR.

Prin includerea acestor proiecte în Master Planul General de Transport, s-a asigurat finanţarea din fonduri externe nerambursabile, iar pentru implementarea cât mai rapidă a acestui proiect, CNAIR a luat în calcul construcţia Variantei de Ocolire Balş în regie proprie.

Autostrada Craiova – Piteşti are o lungime de aproximativ 124 km, din care Variantele Ocolitoare Slatina – Balş (sector din A12 Craiova – Piteşti), la nivel de autostradă, au o lungime de 39,48 km.