Dacă vrei să mănânci peşte în Bucureşti, nu prea ai cine ştie ce variante; dacă ai gusturi mai fine, este şi mai rău. Există o soluţie – în Herăstrău! – unde nu veţi găsi însă omniprezentul crap… Se numeşte Isoletta.

Isoletta e un caz oarecum aparte: a fost deschis acum nici o jumătate de an, pe 21 iunie, când, spune Viorel Nica, managerul general al localului, „a fost o deschidere oficială, transmisă la televizor“. Este vorba de un lanţ care cuprinde cinci restaurante cu acelaşi nume, aflate în Frankfurt, cu doi acţionari italieni, care au mai multe afaceri în domeniul gastronomiei (între altele, şi un hotel în Calabria, o regiune din sud-estul Italiei) şi care s-au lansat pe piaţa autohtonă a localurilor de lux în parteneriat cu actriţa Ramona Bădescu.

71-7083-48_langustine_rp.jpgSunt destule restaurante în Capitală care se prezintă, declarativ, ca având un „specific mediteranean“, dar adevărul e că un cunoscător ar strâmba din nas la vederea meniului. Nu e cazul la Isoletta, unde pe lista de mâncăruri veţi găsi nu numai „două-trei tipuri de peşti sau caracatiţă ori alte preparate care se găsesc în majoritatea restaurantelor italieneşti“, spune Nica. Nu – aici vorbim de un „nec plus ultra“ în materie, de la crustacee precum gamberii, care trăiesc doar în apele Mediteranei, la langustine, sepii sau homari. „Peştele şi fructele de mare sunt aduse toate din Golful Terracina, din sudul Siciliei. Avem produse pe care nu le au prea multe restaurante de pe piaţă“, afirmă managerul. „Nu poţi să concurezi cu celelalte restaurante, care sunt deja pe piaţă de 10-15 ani de zile, şi atunci trebuie să vii cu o ofertă puternică, în forţă, ca să rezişti şi să te lupţi cu concurenţa.“

Investiţia iniţială a fost de circa 600.000 de euro. „Mai avem în proiect încă un restaurant, unde se vor servi în special preparate de carne. Nu ştiu sigur dacă va mai fi încă unul tot mediteranean în Bucureşti, dar cu siguranţă vom mai deschide încă două în ţară, la Mamaia sau în Braşov, într-un interval de un an sau doi.“

Isoletta are un salon extrem de elegant – este, de fapt, unul dintre cele mai elegante pe care le-am văzut – cu circa 80 de locuri, în timp ce pe terasă mai există alte 120 de locuri. Dacă doriţi să închiriaţi locul pentru un eveniment corporativ, este posibil; de altfel, se poate închiria cu tot cu terasă. Însă managementul localului nu face chiar orice concesii: „Nu se organizează nunţi, nu organizăm botezuri ori alte astfel de evenimente“, spune Nica. „Mai sunt şi nişte condiţii puse din partea noastră, deoarece, fiind un restaurant de lux, deja cu o clientelă formată, vă daţi seama că nu se poate veni cu lăutari sau altceva de genul ăsta.“

71-7085-48_tartar_rp.jpgCe altceva mai oferă locul? Ei bine, există o foarte bună selecţie de vinuri italieneşti, majoritatea din categoria DOCG (cu denumire de origine controlată şi calitate garantată), atât roşii, cât şi albe. Sunt vinuri clasice, unele celebre, ca Ornellaia, Sassicaia, Vignanello ori Brunello din Montalcino (cele roşii), ori faimosul Bosco, din categoria celor albe. Ca în restaurantele de top, pastele (ca şi alte preparate) se fac în bucătăria proprie. Întrebaţi, dacă ajungeţi acolo, dacă au funghi porcini (nişte ciuperci care bat şi trufele!); dacă sunt proaspăt aduse, probabil că nici măcar nu va fi nevoie, căci vi se vor recomanda oricum.

Singurul lucru care ar putea fi o problemă e locul unde se află Isoletta; este situat pe malul Lacului Herăstrău, puţin mai jos de intrarea în parc dinspre Şoseaua Nordului. Dacă veniţi cu maşina, e ceva mai simplu. Eu unul am bâjbâit vreo 30 de minute printre străduţele de acolo; faptul că adresa localului este Şoseaua Nordului nr. 7-9 nu face decât să încurce – cel mai bine e să intraţi cu maşina în parc şi să urmăriţi şoseaua până când se înfundă. Serios. Dacă vă rătăciţi, nu este o problemă, mâncarea merită un pic de aventură.
Bogdan Ciubuc

Preturi si cartuse

FELUL I Încercaţi un paccheri cu fructe de mare (40 de lei), linguine cu homar (90 de lei) sau pastele cu creveţi gambas (45 de lei). În materie de preparate marine, Isoletta nu are rival pe piaţă: scampi în crustă de sare (90 de lei) e o vedetă a meniului; foarte buni sunt şi creveţii în sos de vin alb şi usturoi (91 de lei), peştele-călugăr cu sos de roşii şi capere (65 de lei) sau rombo la cuptor cu cartofi şi rozmarin (65 de lei). Dacă vreţi ceva mai puţin exotic, puteţi alege muşchi de vită feliat cu rucola, roşii şi parmezan (61 de lei) ori cotletul de miel al forno (61 de lei).

DESERT ŞI VINURI Alegeţi panna cotta cu sos de fructe de pădure (15 lei) sau o tartă cu ciocolată caldă şi îngheţată (17 lei). Un vin alb foarte bun este Chardonnay Ca’ Del Bosco (270 de lei) sau Capichera Vendemmia Tardiva (180 de lei). Selecţia de vinuri roşii cuprinde Brunello di Montalcino Cinelli Colombini (280 de lei), Ornellaia (570 de lei) sau Sassicaia (595 de lei).