Un avion de luptă din seria Aichi E13A-1, aparținând marinei japoneze, stă pe fundul oceanului lângă Koror (Palau). O scufundare până la ruinele acestuia se face în maximum 15 minute. În lumea apelor, acest avion a devenit obiect „turistic“ pentru pasionații de scuba diving, un hobby care își are „reperele turistice“ în lumea acvatică. De altfel, fiecare traseu de scufundare are punctele sale ce nu trebuie ratate.
Pentru români, cel mai la îndemână loc de scuba diving este Egipt, de altfel și cel mai ieftin, o scufundare de o oră în Marea Roșie fiind, în medie, 30 de dolari față de 120 de dolari în Galapagos. „La Sharm el Sheik este o destinație foarte bună pentru diving, având un avantaj suplimentar legat de faptul că se află la mică distanță de România, doar trei ore“, spune Marius Ghenea, președintele FIT Distribution, mare amator de diving.
Ghenea și-a descoperit hobby-ul în urmă cu zece ani, în Maldive, de altfel una dintre destinațiile sale de scufundare favorite. „Îmi place să practic scuba diving și în Australia, la Marea Barieră de Corali, Cancun și Cozumel“, declară omul de afaceri, menționând că acordă câteva săptămâni pe an acestui hobby.

Primii pași în scuba diving

Scuba diving nu este un sport ieftin, mai ales pentru începători. „În primă fază trebuie urmat un curs «open water» (de începători – n.red.), care te învață exercițiile de bază ale scufundatului și care costă, în medie, 200 de euro. Un curs ulterior pentru avansați costă 250 de euro. Dacă vrei să-ți cumperi și un echipament de bază (set regulatoare, vestă, costum neopren, mască, labe, ochelari și mici accesorii), mai plătești aproximativ 720 de euro“, explică Claudiu Mișa, un tânăr antreprenor din București, pasionat de scuba diving și pregătit la una dintre cele mai riguroase agenții de scuba diving din lume, Global Underwater Explorers.
„Este recomandat să ai echipamentul tău, pentru că cele de la centrele de scufundări sunt super folosite și nu dau același randament“, adaugă acesta, menționând că un împătimit al divingului are cel puțin două ieșiri pe an în Egipt și un buget de circa 2.000 de euro. „Este costisitor atât prin faptul că, plecând din România, trebuie să efectuezi un zbor mai lung pentru a ajunge într-o destinație bună de scufundat, cât și pentru că, la fața locului, sunt numeroase cheltuieli precum barca, echipamentul, instructorii etc.“, explică și Ghenea.

Excursia opțională preferată

Cererea de „vacanțe acvatice“ nu este foarte mare, agențiile comercializând fiecare câteva zeci de vacanțe specializate strict pe scuba diving. Însă, cei mai mulți dintre turiștii care ajung în anumite zone aleg și o excursie opțională de scufundări.
„Voi pleca în Vietnam pentru o lună de zile, cel puțin jumătate din timp urmând să-l petrec lângă mare, unde sper să am parte de scufundări excepționale“, spune Teo Păduraru, cofondatorul Best Computers și proprietarul GBR Auto, distribuitorul produselor Dyson. „Fac scufundări o dată-de două ori pe an, fiind incluse în programul vacanțelor mele. Prefer Oceanul Indian, dar am făcut scuba diving și în Thailanda, și în Filipine “, adaugă acesta.  Potrivit turoperatorilor, cea mai ieftină vacanță este la Hurghada (560-720 de euro) printre cele mai scumpe fiind în Sudan, pentru care se depășește mia de euro.
Fac scufundări o dată-de două ori pe an, fiind incluse în pro­gramul vacanțelor mele. Prefer Oceanul Indian, dar am fă­cut scuba diving și în Thailanda, Mexic, Filipine. Teo Păduraru, președinte GBR Auto

19.800 de euro costă închirierea pentru o săptămână a unui vas de scuba diving în Sudan. Prețul poate ajunge în sezon la 26.500 de euro