Franklin Templeton Investment Management a ajuns, în sfârşit, la cârma administrării activelor Fondului Proprietatea. Timpul care a mai rămas până la listarea la bursă a Fondului s-a redus la câteva luni.

Aprobarea de către AGA Fondului Proprietatea a numirii companiei Franklin Templeton Investment Management ca administrator unic de săptămâna trecută reprezintă una din puţinele veşti bune şi printre cele mai importante evenimente din istoria de cinci ani a Fondului. Realizată cu o întârziere de câţiva ani, alegerea administratorului permite intrarea în normalitate a Fondului Proprietatea, aceasta însemnând în primul rând listarea titlurilor la o bursă reglementată şi administrarea efectivă a activelor, inclusiv prin vânzare sau cumpărare de pachete de acţiuni.

Listarea directă, fără derularea unei oferte publice de vânzare, a Fondului la Bursa de Valori Bucureşti a fost aprobată aproape în unanimitate de către acţionari. Depunerea documentaţiei necesare listării urmează a avea loc până la sfârşitul lunii decembrie, iar urcarea la cota bursei va fi posibilă la începutul anului viitor.

Noul administrator s-a angajat să listeze acţiunile Fondului şi pe o bursă internaţională, în prezent fiind vizată Bursa din Londra, la care FP ar trebui să ajungă până la sfârşitul anului viitor. Listarea la Londra implică o perioadă de pregătire de 6-9 luni şi road-show-uri în lume pentru promovarea Fondului.

Estimări în creştere pentru 2010

„Trebuie să punem România pe harta internaţională prin administrarea fondului“, a declarat Mark Mobius, preşedinte director general al Franklin Templeton (foto), care a explicat că va fi nevoie de prezentarea ţării şi a activelor FP către investitorii din SUA, China sau alte state.

În AGA s-a decis şi distribuirea dividendelor rezultate din profiturile pe 2008 şi 2009, în valoare totală de 1,1 miliarde lei, adică 0,816 lei pe acţiune, operaţiune care va demara luna viitoare. Cea mai mare parte a banilor va ajunge la Ministerul Finanţelor, principalul acţionar al Fondului, cu 49,01% din acţiuni. Compania şi-a revizuit în urcare cifrele cuprinse în bugetul de anul acesta. Estimările privind veniturile totale au fost majorate cu aproximativ 80% până la 277 milioane lei, principala diferenţă fiind provocată de încasările din dividende, prognozate la 173 milioane lei faţă de 60,4 milioane lei iniţial. De asemenea, profitul net a urcat până la aproape 195 milioane lei faţă de estimarea iniţială de 91 milioane lei. Veniturile din dobânzi bancare au fost majorate cu 17%, până la 104 milioane lei, iar cheltuielile cu activitatea curentă au urcat de la 58 milioane lei până la 78 mililoane lei.

Franklin Templeton va derula, după listare, şi o operaţiune de răscumpărare a cel mult 10% din acţiunile Fondului, însă măsura va avea loc doar dacă preţul din piaţă va fi mai mic decât valoarea unitară a acţiunilor. Conform ultimei evaluări efectuate de KPMG în iunie, un titlu FP valorează 1,02 lei, adică 14,64 miliarde lei în total active. Franklin Templeton va publica o nouă evaluare la jumătatea lunii octombrie.