Luni, pe data de 27 noiembrie, mii de angajați din instituțiile aflate în subordinea Ministerului Muncii protestează în toată țara. Aceștia susțin că au ajuns Cenușăreasa sistemului bugetar și cer echitate în salarii.

Grevă în instituțiile din subordinea Ministerului Muncii

Funcționarii din casele județene de pensii, agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și inspectoratele teritoriale de muncă protestează de câteva săptămâni. Astăzi, salariații afiliați la Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii au declanșat greva generală.

Reprezentanții FSMM susțin că „această acțiune vine în contextul eforturilor constante ale Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii (FSMM) de a obține condiții de muncă optime și remunerare echitabilă. (…)”

Potrivit acestora, „creșterea continuă a inechităților salariale, condiții de muncă precare și deficitul de personal au determinat angajații să acționeze pentru a obține schimbări concrete și sustenabile. Scăderea puterii de cumpărare și impactul inflației au accentuat la rândul lor starea de nemulțumire și au impus necesitatea acestei măsuri”.

Funcționarii înscriși în sindicate afiliate altor federații protestează, de asemenea. Aceștia nu au parcurs însă procedura completă până la declanșarea grevei generale. După proteste spontane și greva de avertisment, au ales să protesteze închizând ghișeele. Astfel, i-au rugat pe beneficiarii serviciilor lor să-i înțeleagă și să revină să-și rezolve problemele după încetarea protestelor.

Proteste la Casa Județeană de Pensii Buzău

Tot luni, angajații unei Case de Pensii din România au decis să întrerupă activitatea în mod nelimitat. Pe durata protestului, programul cu publicul va fi suspendat.

Casa Județeană de Pensii Buzău a emis o notificare (nr. 544/18.11.2023) prin care anunță declanșarea unei greve generale. Greva va începe la data de 27 noiembrie 2023. Documentul este semnat de Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii, care este reprezentativă la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

În cadrul grevei generale, angajații Casei Județene de Pensii Buzău au ales să fie prezenți la locul de muncă, dar să nu desfășoare nicio activitate. Această formă de protest poate fi denumită „greva cu prezență,” unde angajații sunt prezenți fizic la locul de muncă, dar refuză să îndeplinească sarcinile de serviciu. Mai multe puteți afla aici.

„Potrivit notificării nr.544/18.11.2023 a Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii federaţie reprezentativă la nivelul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, începând cu data de 27 Noiembrie 2023, funcţionarii publici ai Casei Judetene de Pensii Buzău se află în grevă generală”, informează Casa Judeţeană de Pensii printr-un comunicat de presă.