Simona Halep este de vină?

Mădălina Diaconu, fostă juristă în cadrul Comitetului Olimpic Internațional, a vorbit despre Simona Halep și acuzațiile de dopaj. Ea a spus că sportiva „poate să nu fie vinovată ea însăși de situația respectivă”. Cu toate acestea, Simona poate fi găsită vinovată de tot ce s-a întâmplat.

„Codul Mondial Anti – Doping prezumă că este vina Simonei pentru tot ceea ce s-a întâmplat, inclusiv pentru actele pe care le-au săvârșit membrii anturajului apropiat”, a declarat Mădălina Diaconu.

Astfel, Halep are responsabilitate pentru staff-ul tehnic, care îl include pe antrenorul Patrick Mouratoglou, sparring-partner-ul, Arnaud Restifo, preparatorul fizic/kinetoterapeut, Candice Gohier sau pentru deciziile medicilor, Dana Safta. Toți aceștia făceau parte din staff-ul tehnic al Simonei Halep la momentul testului doping picat la US Open în 2022.

Riscul consumului de suplimente nutritive

De menționat că, anterior, Simona îl concediase pe preparatorul fizic Theo Cercel. Acesta era singurul care se ocupa de prepararea și programarea selectivă a tot ceea ce ținea de nutriția Simonei. Astfel, înainte, în timpul și după antrenamente sau meciuri el se ocupa de energizare și hidratare, proteine, băuturi pentru refacere, suplimente, vitamine și minerale, scrie Pro Sport.

Sportiva și-a asumat riscul consumului de suplimente nutritive, inclusiv a unui produs nereglementat pe piața mondială. Practica este riscantă, deoarece suplimentele pot conține substanțe interzise sau nedeclarate.

Cu toate acestea, sancțiunea Simonei ar putea fi redusă de la patru ani la doi ani, dacă se demonstrează că nu a existat intenție, conform Codului Mondial Anti-Doping,

„Exista și posibilitatea, care probabil a fost exploatată de către avocații lui Halep, de a demonstra că Simona nu a avut nicio intenție și nici un nivel de neglijență semnificativă în ingerarea suplimentului nutritiv contaminat cu Roxadustat. Astfel, se poate reduce sancțiunea de la patru ani până la doi ani”, anticipează Diaconu.

Negocierea nu este posibilă

Codul Mondial Anti-Doping nu permite negocierea sau adaptarea obligațiilor sale în funcție de circumstanțele fiecărui caz. Aplicarea sa nu este negociabilă, a mai spus fostă juristă a Comitetului Olimpic Internațional.

„Nu este vorba despre o negociere, ci este vorba despre aplicarea regulilor din Codul Mondial Anti-Doping. Acesta nu este negociabil. Nu prezintă niște obligații care pot fi adaptate în negocierile între părți. Asta este absolut clar! Este aceeași lege pentru toți sportivii.

De altfel, pentru acest motiv, Codul Mondial Anti-Doping a fost adoptat de către guverne, nu numai de către asociațiile sportive, federațiile sportive. A fost adoptat de către guverne naționale astfel că este un document de drept public, document oficial! Nu este negociabil”, mai punctează Diaconu.