Potrivit ultimelor informații, în cursul zilei de miercuri, Guvernul a decis ca ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu să fie cel care va negocia cu compania deținătoare a fabricii continuarea producției. În acest sens, ministrul urmează să efectueze și o vizită la fabrica de zahăr de la Luduș, scrie Rador.

La rândul său, prefectul județului Mureș, Mara Togănel, speră ca ajutorul venit din partea Guvernului să poată salva situația. El susține că este nevoie de un efort coordonat, atât al autorităților centrale cât și locale.

„Este nevoie de un efort coordonat al autorităților centrale și locale, lucru înțeles și susținut de prefectul Mara Togănel, care a avut discuții cu reprezentanții companiei Tereos de la Luduș, cu primarul orașului și cu conducerea Direcției pentru Agricultură Județeană, întâlniri în care prefectul a subliniat efectele negative pe termen mediu și scurt cauzate de închiderea fabricii.

Poate fi salvată fabrica de zahăr de la Luduș?

Totodată acest subiect a fost abordat în discuțiile avute de prefectul de Mureș cu europarlamentarul Daniel Buda, domnia sa având inclusiv o intervenție pe acest subiect în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală”, susține prefectul județului Mureș.

Menționăm faptul că problemele de la fabrica de zahăr există de mai bine de cinci ani de zile, însă de abia anul trecut, patronii francezi au anunțat închiderea acesteia. Ei declarau că se dorește vânzarea fabricii în condițiile în care, începând cu anul 2017, adică odată cu liberalizarea prețului la zahăr, unitatea de producție a mers doar în pierdere.

De cealaltă parte însă reprezentanții angajaților susțin că planurile ar fi cu totul altele. Mai exact, aceștia susțin că patronii nu vor să vândă, ci vor să desființeze fabrica de la Luduș, pentru a nu mai avea concurență pe piața zahărului din România, în condiții de import.

Ce își doresc patronii fabricii

Acest lucru a fost confirmat și de către liderul de sindicat, Ioan Trif. El a precizat că au existat trei tentative de cumpărare a fabricii, iar toate au fost respinse de patroni. Totodată, el a vorbit și despre situația angajaților. 

„Au fost două firme din afară, iar patronii au zis că nu au oferit suma cerută și mai voiau să o cumpere producătorii de sfeclă. Fabrica e închisă și au vrut să înceapă dezmembrarea și am blocat-o, pentru că ei nu au concret o decizie că ce se întâmpla de fapt cu fabrica.

Și când au auzit ce vrem să facem, au oprit tot. E vorba de 160 de angajați, suntem plătiți de companie 75% până la finalizare. Deci ei nu ne pot da afară până încep disponibilizările, care au zis că vor fi prin iunie-iulie”, a spus Ioan Trif.

Menționăm faptul că la momentul actual, în România mai funcționează o singură fabrică de zahăr care se află la Roman.