Guvernul a alocat pentru acest an 8,8 mil. euro programului de reabilitare termică a blocurilor vechi. Sunt propuse la finanţare un număr de circa 161 blocuri de locuinţe formate din 6.700 apartamente în diferite faze de execuţie, din care în anul 2017 se estimează finalizarea unui număr de circa 6.000 apartamente. Bugetul propus ar ajunge pentru finanţarea a circa 4.200 de apartamente, dacă analizăm deconturile de anii trecuţi. Totuşi Ministerul Dezvoltării se bazează pe atragerea masivă de fonduri europene.

„În luna martie 2016 a fost lansat în cadrul POR 2014 – 2020 apelul de proiecte pentru activităţi de eficienţă energetică în clădiri rezidenţiale, având o alocare financiară de 447,75 milioane euro. Până la închiderea apelului de proiecte (noiembrie 2016) au fost depuse 192 de proiecte în valoare de 335,56 milioane euro“, au transmis Capital reprezentanţii ministerului.

În prezent, aceste proiecte sunt în proces de evaluare în vederea contractării. Ministerul intenţionează ca în această lună să relanseze apelul pe proiecte de reabilitare termică, pentru a contracta fondurile rămase disponibile în urma apelului închis în anul 2016.

Trebuie precizat că suma alocată din fonduri europene este aproape dublă faţă de toţi banii cheltuiţi pe blocurile reabilitate termic în ultimii opt ani prin programul susţinut de stat. Acest program a condus la reabilitarea termică a numai 1.652 de blocuri de locuinţe, formate din peste 62.000 de apartamente. Pentru realizarea acestor lucrări, statul a scos din buget circa 120 mil. euro. Dată fiind contribuţia de 50% a statului în programul de reabilitare, costul lucrărilor a fost dublu.

Totuşi, cele mai multe blocuri au fost reabilitate termic din fondurile proprii ale românilor sau cu bani de la bugetul local al primăriilor. Astfel, tabloul general arată că abia circa 3% din cele circa 85.000 de blocuri construite până în 1990 au trecut prin programul de reabilitare termică.

Fuga de bani europeni

Chiar dacă din 2012 fondurile europene au devenit accesibile pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, până acum au fost eficientizate energetic doar 718 blocuri în toată ţara, prin intermediul a 111 contracte de finanţare în valoare de circa 882 mil. lei. Interesant este că aproape 60% din această sumă a fost atrasă doar de Primăria Sectorului 3, singura care a reabilitat blocuri cu bani europeni din Bucureşti.

Un posibil motiv al reticenţei faţă de accesarea fondurilor europene poate fi găsit în faptul că atragerea lor presupune un proces de transparenţă în cheltuirea banilor, lucru nu tocmai preferat de primării.

Datele Ministerului Dezvoltării obţinute de Capital arată că anul trecut a fost alocat un buget de 25 mil. lei pentru finanţarea a 472 de blocuri de locuinţe. Din cele 33 de primării care s-au înscris în program, patru au renunţat la finanţare şi altele trei nu au solicitat fonduri la decontare. Astfel, din bugetul alocat de stat a fost decontată suma de 13,88 mil. lei, fonduri care au permis finalizarea a 89 blocuri de locuinţe, cu 3.061 apartamente.