Guvernul va limita cheltuielile pe final de an şi va utiliza fonduri alocate, dar necheltuite până în prezent, pentru a menţine deficitul bugetar în limita de 7,3% din PIB convenită cu FMI.

Ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, spune că una dintre sursele de ajustare a bugetului sunt economiile înregistrate la cheltuielile cu dobânzile.

„Luăm toate măsurile necesare pentru a limita cheltuielile, astfel încât deficitul bugetar să rămână în parametri stabiliţi. Am efectuat o analiză a cheltuielilor bugetare după zece luni şi au rezultat o serie de economii, precum cele la cheltuielile cu dobânzile”, a spus Pogea.

Subiectul va fi discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului

Pogea a arătat că va pune în discuţia Executivului această propunere de reducere a cheltuielilor.
Prin bugetul de stat, Guvernul a prevăzut pentru acest an cheltuieli cu dobânzi în sumă totală de 5,2 miliarde lei. Fondurile alocate acestui tip de cheltuieli au fost suplimentate la rectificarea bugetară din luna aprilie cu 1,8 miliarde lei şi diminuate la a doua rectificare, în luna august, cu 522 milioane lei.

Gheorghe Pogea, a declarat, săptămâna trecută, că amânarea deciziei Curţii Constituţionale privind concediul fără plată al bugetarilor va pune presiune pe cheltuielile de personal şi va fi nevoie de măsuri compensatorii, pentru ca deficitul bugetar să se încadreze în ţinta negociată cu FMI, de 7,3% din PIB.
Potrivit ministrului, anularea celor zece zile de concediu fără plată în sectorul bugetar ar presupune cheltuieli suplimentare de 1,6 miliarde lei, care pun în pericol ţinta de deficit, de 7,3% din PIB.

O delegaţie a FMI se află la Bucureşti, pentru a doua evaluare a acordului de finanţare încheiat cu România.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Te-ar putea interesa și: