Practica vânzării de locuinţe din stadiu de proiect sau „pe hârtie“ a fost uitată odată cu primele semne ale crizei şi blamată acum de cei care au fost „ţepuiţi“ de dezvoltatorii care nu îşi mai pot finaliza lucrările promise. Guvernul încearcă să reînvie acum această metodă de vânzare prin schimbările aduse programului „Prima Casă“. Se vor arunca oamenii din nou la achiziţia de case invizibile?

Persoanele care vor să beneficieze de un plafon de garantare mărit, respectiv de 70.000 de euro, sunt nevoite să achiziţioneze o locuinţă a cărei autorizaţie de construire a fost eliberată după luna februarie a acestui an. Această măsură face parte din planul guvernului de stimulare a construcţiilor noi. Situaţia nu este însă atât de simplă. Pentru ca un dezvoltator să obţină finanţarea necesară demarării unui proiect nou este nevoit să aibă majoritatea locuinţelor din proiect pre-contractate.

„În cazul categoriei de locuinţe noi din cadrul programului «Prima Casă» ai două opţiuni. Dacă ai nevoie de o locuinţă nouă acum, trebuie să apelezi la unităţile existente, care au preţuri istorice mai mari. Cine va fi concentrat pe un preţ mai mic va aşteptat un an sau doi până se va construi o locuinţă cu preţuri mai reduse. Din discuţiile pe care le-am avut zilele acestea, băncile nu vor finanţa astfel de proiecte decât dacă ai semnate antecontrate pe 70-80% din unităţile programate“, a declarat pentru capital.ro Dan Ioan Popp, preşedintele dezvoltatorului imobiliar Impact.

Lumea nu e pregătită de achiziţii „în orb“

0-47944-grafic.jpgÎn aceste condiţii, efectul acestei reglementări va fi simţit în piaţă abia peste un an şi jumătate în cel mai optimist caz. Potrivit lui Popp, durata de convingere a clienţilor este de 6 luni până la un an, după care se începe construcţia care mai necesită cel puţin un an. Este un proces care răspunde greu în timp, susţine acesta.

„Nu cred că piaţa e pregătită să reînceapă vânzările off-plan (din faza de proiect – n. r.). Poate peste 2-3 ani, după ce problemele prin care au trecut unii clienţi vor fi uitate. Nu cred că se vor inventa noi dezvoltatori care să se apuce să construiască de la zero, în condiţiile în care nu sunt vândute nici stocurile livrate. E greu de crezut că cineva va investi în alte proiecte imobiliare“, consideră Cristian Clenciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI).

Tot locuinţele vechi vor face piaţa

Reprezentanţii companiilor din industrie, chestionaţi de capital.ro, consideră că locuinţele cele mai căutate vor fi în continuare cele de până în 60.000 de euro.

„Dacă se pliază veniturile majorităţii celor care vor să achiziţioneze, pe cerinţele bănci, aceştia se încadrează la 60.000 de euro. Atât îşi permit, motiv pentru care 80% dintre proiecte trebuie concentrate pe această zonă. Eu cred că se vor mai cumpăra locuinţe pe hârtie, în special de la dezvoltatorii care au reuşit să treacă de criză în picioare şi care au demonstrat că pot face faţă presiunilor“, a explicat Valentin Ilie, CEO-ul  companiei de consultanţă imobiliară de origine americană Coldwell Banker.

ARAI a participat în luna ianuarie a acestui an la întâlniri cu Ministerul Finanţelor şi cu Fondul de Garantare pe tema modificărilor programului „Prima Casă“ care aveau în vedere efecte pe piaţa reală.

„Se dorea ca noile reglementări să lase o amprentă în economie şi a ieşit o struţo-cămilă care va direcţiona banii tot spre proprietarii locuinţelor vechi, care speriaţi de ce se întâmplă în economie vor ţine banii la saltea“, a spus Clenciu.

Apartamentele ANL vor reduce din cerere

Chiar dacă se adresează în special chiriaşilor, locuinţele construite prin programul ANL ce vor fi scoase acum la vânzare prin „Prima Casă“, vor bulversa piaţa.

„Este de neînţeles măsura de vânzare a locuinţelor ANL prin acest program. Cum să împroprietăreşti prin «Prima Casă», un program dedicat celor cu bani, pe cineva care stă cu chirie, deci este un caz social? Se vor lansa pe piaţa, chiar dacă dedicat, 20.000 de unităţi care vor absorbi mare parte din cerere“, a conchis Dan Ioan Popp.