Jurnaliștii de la Antena 3 au obținut deja lista măsurilor economice pregătite de guvernanți pentru 2022. Noile prevederi legale vizează pedepse severe pentru încălcarea obligațiilor fiscale.

Ministrul Finanțelor solicită implementarea unor prevederi legale aspre, respectiv pedeapsa cu închisoarea de până la șase ani pentru patronii care nu plătesc contribuțiile la stat. Această măsură economică ar urma să fie impusă din ianuarie sau februarie 2022.

Este vorba despre contribuții financiare pentru Sănătate, Pensii, plus impozite. Aceeași sancțiune va fi aplicată și conducătorilor instituțiilor statului.

Ce se va întâmpla dacă ANAF descoperă nereguli

Dacă reprezentanții Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vor descoperi neregulile respective în timpul controalelor periodice, atunci proprietarul firmei sau șeful instituției de stat va primi un termen de două luni pentru a-și achita obligațiile financiare.

Dacă persoana respectivă nu își va îndeplini îndatorirea în termen de 60 de zile calendaristice, atunci pe numele său se va deschide un dosar penal și riscă pedeapsa cu închisoarea de până la șase ani.

TIR-urile vor fi controlate de polițiști

De asemenea, va fi implementat „radarul mărfurilor”, ce presupune ca toate TIR-urile, care aduc mărfuri în țara noastră, să aibă o aplicație de monitorizare când intră pe teritoriul României.

Polițiștii vor avea autoritatea de a verifica TIR-urile pentru a vedea dacă aplicația corespunde cu marfa din camion.

Despre concediile medicale

Concediile medicale vor fi compensate cu CASS patronilor care nu și-au recuperat banii pe concediile medicale încă din 2019. Astfel că oamenii nu vor mai plăti CASS o perioadă de timp până vor ajunge la suma de bani respectivă.

Facilitățile fiscale pentru IT

În 2022 vor rămâne în vigoare facilitățile fiscale pentru IT și construcții. Astfel că angajații din IT nu vor plăti impozitul pe venit, iar muncitorii din construcții vor plăti la pensii doar 3,75%.

De asemenea, va fi aprobat TVA-ul 5% pentru locuințele cu o valoare până în 140.000 de euro.