"Realitatea este că eu, de exemplu, sunt foarte încântată de faptul că există şi a existat în decursul anului acesta şi a anului trecut o creştere a awareness-ului privind această problemă (a risipei de alimente – n. r.), faptul că avem o propunere legislativă – bună, rea, nu ştiu, nu pot să spun eu. Suntem mai mulţi care am lucrat la ea. Eu zic că stăm foarte bine. Există grupul de lucru de la Ministerul Agriculturii unde, în vara aceasta, vom avea din nou întâlniri. Vom face întâlniri la nivel de sector şi sperăm ca în primul semestru din 2017 să avem primele estimări, primele studii şi primele date", a spus Elena Dinu.

Potrivit acesteia, miercuri au avut loc la Comisia Europeană discuţii despre donarea de alimente.

"La nivelul Uniunii Europene s-a dezvoltat un draft de propunere de ghid despre modul în care trebuie să funcţioneze o bancă de alimente. S-au lansat şi nişte termene. S-a discutat şi despre ce o să se întâmple în viitor şi care este viziunea Comisiei privind risipa de alimente. S-a încercat să se facă o evaluare a statelor membre să vedem unde suntem fiecare, pentru că suntem diferiţi. Interesant este că la nivelul Uniunii Europene nu se pune accent pe ce studii avem sau pe ce nu avem. O evaluare din punct de vedere al locului unde suntem, nu doar din punct de vedere al cuantificării, ci pur şi simplu din punct de vedere al unui framework, din punct de vedere al locului unde suntem cu această temă. S-a hotărât la nivelul Uniunii Europene că nu vom avea nevoie de date decât după 2018, când se vor cere primele rapoarte", a explicat Elena Dinu.

De asemenea, consilierul a precizat că la nivelul Uniunii Europene s-a dezvoltat un proiect – numit Fusions -, iar în urma proiectului a rezultat un manual care este un ghid de cuantificare la nivelul fiecărui sector din lanţul alimentar. Prin intermediul acestuia s-a încercat găsirea unor definiţii şi concluzia a fost că fiecare stat membru va trebui să îl adapteze la realitatea naţională.

Valeriu Steriu, membru în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor, a informat că în prezent există două proiecte aproape similare depuse în Parlament pe tema risipei alimentare. Aceste proiecte încearcă să direcţioneze alimentele aflate în perioada finală de valabilitate către zonele în care se pot face donaţii, cum ar fi orfelinate, azile de bătrâni sau adăposturi de animale.

Steriu a spus că nu sunt făcute nişte clarificări importante, precum justificarea către ANAF a lipsei alimentelor după ce au fost donate.

SURSA: Agerpres