Guvernul a depus la Parlament, joi seară, proiectul de buget pentru 2010, cu solicitarea ca documentul să fie dezbătut în regim de urgenţă, au declarat pentru agenţia Mediafax surse oficiale.

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de buget pentru 2010. Premierul Emil Boc a declarat, la finalul şedinţei de guvern, că proiectul de buget ia în calcul o creştere economică de 1,3% şi o rată a inflaţiei de 3,7%.

El a arătat totodată că va fi menţinută scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Pensia socială minimă, de 350 lei, ar urma să fie majorată cu rata inflaţiei.

Vlădescu recunoaşte că nu el a făcut bugetul, dar îl susţine

Noul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a arătat, într-o declaraţie susţinută la Guvern, că nu el a fost cel care a lucrat integral la elaborarea bugetului, dar a precizat că îşi asumă prevederile documentului care poate asigura finanţarea României în 2010, conform acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

„Ne-a fost prea bine pentru cât ne permiteam”

„România va fi în 2010 un stat funcţional, cu economie stabilă şi în creştere uşoară, care va putea să îşi relanseze economia în anul 2011, pe bazele de echilibru stabilite în acest an. Ne-a fost un pic prea bine pentru cât ne permiteam şi, de aceea, poate acum ne va fi un pic mai rău. Ne-am permis nişte cheltuieli care sunt excesive în raport cu capacităţile economei româneşti, trebuie să ajustăm aceste cheltuieli la nivul pe care economia românească şi-l permite şi, ulterior, pe baza unei economii echilibrate şi stabile, să relansăm creşterea economică. Sunt încrezător că, la un moment dat, pe parcursul anului 2010, vor fi posibile corecţii pozitive, în special în favoarea programelor de investiţii şi de dezvoltare”, a spus Vlădescu.

Şomaj în scădere

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a amintit la rândul său că rata şomajului luată în considerare pentru 2010 va fi de 7,3%, comparativ cu 7,8% preconizat pentru acest an, numărul de şomeri anticipat pentru sfârşitul anului viitor fiind limitat astfel la 645.000 persoane.

SURSA:Mediafax