Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor şi salariilor în sectorul bugetar.

Documentul va fi transmis zilele următoare Fondului Monetar Internaţional, pentru a fi aprobat în board-ul instituţiei la finele lunii iunie.

În acest interval, Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivităţii şi reevaluarea pensiilor de invaliditate.

Proiectele de lege vor fi transmise Parlamentului după avizul CES.

Din 47 de prestaţii sociale, 35 nu vor fi afectate de reduceri

Premierul Emil Boc a anunţat că documentul prevede tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor, dar până la minimum de 600 lei şi tăierea pensiilor cu 15%, dar nu mai jos de 350 lei. Indemnizatia pentru creşterea copilului va scadea cu 15%, dar fără să scadă sub minimul de 600 lei.

Boc a arătat că nu toate prestaţiile sociale vor fi afectate de reduceri, din totalul de 47 de prestaţii sociale, 35 nu vor fi afectate. Guvernul nu se va atinge de alocaţiile pentru copii (de 200 lei), de alocaţia monoparentală, de cea pentru perosanele cu handicap sau cele pentru veteranii de război sau refugiaţilor. Nici bursele studenţilor şi elevilor nu vor fi afectate de reduceri.

Măsurile trebuie luate până la 1 iunie

Guvernul îşi asumă aplicarea măsurilor de austeritate până la 1 iunie. „Pe partea de cheltuieli, vom implementa până la 1 iunie o reducere cu 25% a salariilor, sporurilor şi altor plăţi de natură salarială pentru toţi angajaţii din sectorul public, mentinând nivelul salariului minim de 600 RON (1% din PIB în acest an), o reducere de 15% a pensiilor şi altor transferuri sociale, mentinând nivelul alocaţiei minime la 350 RON (1% din PIB), reducerea transferurilor către autorităţile locale (0,3% din PIB) şi reducerea în continuare a subvenţiilor pentru încălzire (0,03% din PIB)”, se arată în Scrisoarea de intenţie către FMI.

Dacă procedurile parlamentare nu vor permite aplicarea măsurilor din 1 iunie, Guvernul va găsi soluţii pentru ajustarea cheltuielilor astfel încât să se încadreze în deficitul bugetar stabilit, a explicat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Salariile şi pensiile sunt reduse până la 31 decembrie

Premierul Boc a precizat că măsurile vor fi aplicate pînă la 31 decembrie 2010 şi că ar trebui să fie suficiente pentru a nu fi nevoie de majorarea taxelor.

“Pensiile şi salariile sunt până în 31 decembrie reduse, aşa cum scrie în lege. După 31 decembrie, pot fi majorate în condiţiile în care se va face restructurarea aparatului bugetar şi economia ne va permite să avem resurse suplimentare pentru pensii, în condiţiile bugetului de stat pentru 2010. Dacă vom avea banii pe masă, împreună vom decide cum îi vom împărţi”, a declarat premierul.

Majorarea taxelor este exclusă în acest moment

Boc a spus că ar fi fost mai uşor dacă Guvernul ar fi majorat taxele. “Şi pentru noi era foarte simplu să lăsăm inflaţia să scape de sub control şi cursul s-o ia razna. Şi atunci n-am fi făcut nici o măsură, preţurile ar fi luat-o razna, cursul ar fi luat-o razna, inflaţia ar fi fost scăpată de sub control şi puterea de cumpărare s-ar fi diminuat dublu sau triplu. Noi eram salvaţi, spuneam că n-am tăiat salarii, n-am tăiat pensii, dar când şi-ar mai fi revenit România dintr-o asemenea scăpare de sub control a spiralei inflaţiei şi a cursului?”, a mai spus Emil Boc.

El a precizat că „în acest moment, soluţia cea mai bună este reducerea cheltuilelor bugetare, nu majorarea taxelor”.

“Ceea ce facem acum, facem ca să pregătim o creştere economică sănătoasă. Cât va fi şi în ce conţinut, evident că depinde de aplicarea acestor măsuri, depinde de restructurarea în continuare a sectorului bugetar, depinde de susţinerea activităţii economice pentru ca mediul economic să poată asigura temelia creşterii economice, pentru a putea avea salarii şi pensii aşa cum ne-am dori în România”, a conchis premierul.

Totuşi, în Srisoarea de intenţie Guvernul precizează că „dacă aceste acţiuni se dovedesc insuficiente pentru a atinge ţinta de deficit pentru acest an, vom lua măsuri suplimentare, inclusiv măsuri de majorare a impozitelor şi taxelor, în funcţie de necesităţi”.

 Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu a ţinut să precizeze că majorarea taxelor „este exclusă în acest moment”.