”S-a luat în calcul o sumă modică pe pacient, (…) dar suma poate diferi foarte mult de la caz la caz, de la situaţie la situaţie. Ordonanţa stabileşte sumă modică, dar permite şi utilizarea unor fonduri suplimentare atunci când acestea vor fi necesare. Undeva la 90 000 euro pe pacient, este o estimare primară, dacă vreţi, pentru perioada 2015-2016, nu este stabilit un deadline. Permite utilizarea bugetului Ministerului Sănătăţii pentru aceste fonduri, asta este ce vrea această ordonanţă”, a explicat Dan Suciu, la Palatul Victoria, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, actul normativ asigură cadrul legal pentru plata cheltuielilor pentru persoanele care sunt internate în străinătate. ”Această ordonanţă de urgenţă este exclusiv pentru pacienţi, aparţinătorii vor primi fonduri de la Ministerul Muncii, este altă procedură legislativă. Evident că aici depinde de situaţia fiecărui pacient. Ce pot să vă spun este că ordonanţa acoperă atât pacienţii care sunt în spaţiul UE, care primesc finanţare pe baza celebrului formular care permite tratamentul în străinătate, în afară de asta prevede ordonanţa şi cheltuielile suplimentare”', a adăugat Suciu.
El a menţionat că premierul a discutat în şedinţa de Guvern cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi situaţia aparţinătorilor celor răniţi în incendiul de la Colectiv, iar aceştia au dat asigurări că nu vor exista întârzieri în plată. Suciu a spus că aceste sume vor fi date aparţinătorilor la solicitarea acestora.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, costul tratamentului în străinătate al persoanelor rănite în incendiul din Colectiv va fi decontat integral. ”Tratamentul medical acordat în spitalele din străinătate în perioada 2015-2016 persoanelor rănite în incendiul din Clubul Colectiv va fi decontat integral din bugetul Ministerului Sănătăţii şi din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Guvernul a adoptat astăzi o Ordonanţă de Urgenţă care extinde cadrul legal actual în sensul că va permite decontarea tratamentului medical acordat în spitalele din străinătate şi pentru pacienţii răniţi în Clubul Colectiv al căror tratament nu putea fi decontat în baza Formularului 112 (fie sunt trataţi în spitale din state care nu aparţin UE sau Spaţiului Economic European, fie nu au asigurări de sănătate)”, menţionează Executivul.
Sursa citată precizează că, astfel, toate persoanele rănite în incendiul din 30 octombrie din Clubul Colectiv, care îşi continuă tratamentul început în România în unităţi medicale din străinătate, vor beneficia de plata tratamentului fie din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (prin Formularul 112), fie de la bugetul Ministerului Sănătăţii.
Lista persoanelor rănite, inclusiv detalii legate de identificarea lor, se va întocmi de către Ministerul Sănătăţii. Plata tratamentelor medicale se efectuează direct în contul unităţii sanitare din străinătate. De asemenea, în baza actului normativ adoptat astăzi, se va plăti, de la bugetul Ministerului Sănătăţii, contribuţia personală a pacienţilor stabilită conform legislaţiei naţionale a statelor în care se acordă tratament medical de către unităţile medicale din străinătate, precum şi transportul medical specializat. Plata se va face la solicitarea persoanei rănite, a unui membru al familiei acestuia sau oricărei alte rude sau persoane care îşi asumă responsabilitatea conform unei declaraţii pe proprie răspundere”, a precizat Guvernul.