Potrivit şefului Guvernului, prima modificare se referă la depunerea trimestrială a declaraţiei unice în loc de depunerea lunară a acesteia de către firmele mici care au trei angajaţi şi o cifră de afaceri de cel mult 100.000 de euro.

"Anterior, Guvernul a unificat cinci declaraţii în una singură. Această declaraţie se depune o dată pe lună. După modificările de astăzi, firmele mici vor depune această declaraţie trimestrial", a precizat Boc. Confor acestuia, aproximativ 54% din totalul firmelor din România vor beneficia de această faciliate, ceea ce înseamnă economie de timp şi bani pentru ele.

Reglementările adoptate astăzi anulează penalităţile firmelor care îşi plătesc datoriile faţă de stat până la 31 decembrie şi prin care se reduc la 50% penalităţile în cazul în care contribuabilii vor plăti obligaţiile către buget în primul semestru din 2012.

Astfel, mai întâi se vor stinge debitele principale pentru taxele şi impozitele cu stopaj la sursă, apoi debitele principale pentru celelalte contribuţii, în ordine istorică, şi la final se sting accesoriile, tot în ordine cronologică. Începând de mâine, în certificat vor fi menţionate şi creanţele.

Discuțiile au început de ieri

Guvernul va lua, astăzi, decizia finală privind modificarea Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală, după ce propunerile au fost discutate, ieri, într-o primă lectură, a declarat, aseară, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Dan Lazăr.

Potrivit acestuia, Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală vor fi aprobate în şedinţa de miercuri. Modificările propuse de MFP pentru cele două acte normative vizează în principal măsuri de lărgire a bazei de impozitare, simplificarea sistemului de declaraţii, menţinerea cadrului de reglementare pentru impozitele şi taxele locale în cazul proprietăţilor suplimentare, măsuri în domeniul accizelor şi redevenţelor, completări ale condiţiilor privind autorizarea antrepozitelor fiscale, îmbunătăţirea procedurii privind eşalonările la plată.

Boc: Debirocratizare pentru firmele mici

Guvernul introduce, astăzi, în Codul Fiscal, măsuri de debirocratizare destinate firmelor mici, precum şi facilităţi la plata datoriilor către stat, a anunţat premierul Emil Boc.

"Dacă astăzi firmele care au doi angajaţi inclusiv şi o cifră de afaceri până în 100.000 de euro trebuie să depună lunar declaraţia unică, după intrarea în vigoare a Codului fiscal pe care îl vom modifica astăzi această declaraţie se va completa trimestrial, şi nu lunar", a spus Boc, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române. Potrivit premierului, aproximativ 54% din totalul firmelor din România vor beneficia de această facilitate.

"Vom veni în sprijinul firmelor care sunt sau au fost în dificultate în această perioadă de criză economică şi, în condiţiile în care până la sfârşitul anului îşi vor achita obligaţia principală şi dobânda a ceea ce au de plătit la stat, vor fi scutite de plata penalităţilor de întârziere.

Dacă plăteşti principalul pus dobânda, vei fi scutit de plata penalităţilor", a mai spus şeful Guvernului. De asemenea, Executivul le va oferi firmelor posibilitatea să plătească mai întâi principalul datoriei la stat, pentru a nu mai acumula penalităţi.

"Tot astăzi dorim să implementăm o măsură prin care atunci când firmele au debite la bugetul de stat, în primul rând să plăteşti principalul – cel care generează penalităţi – şi după aceea să plăteşti accesoriul – adică acele penalităţi generate de neplata principalului", a precizat Emil Boc.