Evenimente Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Top 300

Gustul excelenței în industria alimentară

Autor: | | 0 Comentarii | 811 Vizualizari

Cel mai important sector din activitatea economică a României este industria. Aproape un sfert din PIB este realizat de companiile din acest sector. Capital îi va prezenta și premia pe cei mai importanți jucători din industria alimentară în cadrul Galei Premiilor Industriei Românești.

    Cris-Tim

Strategia Cris-Tim de a investi continuu în oameni, utilaje şi reţete, pare a fi de mare succes.  Anul trecut, a înregistrat o cifră de afaceri de peste 121 milioane de euro, cu 18% mai mult decât în 2015, iar anul acesta estimările arată mult mai bine, fiind lansată ca obiectiv valoarea de 150 de milioane de euro. Explicaţia ar fi dată de paşii pe care i-a făcut compania în a-şi transforma toate liniile de produse. Datorită tehnologiilor de ultimă generaţie şi a inovaţiilor la nivel de reţetă, Cris-Tim produce acum mezeluri fără gluten, amidon, MDM, soia sau coloranţi sintetici. Astfel, compania utilizează Tehnologia prin Înaltă Presiune (HPP), considerată a fi cea mai nouă şi naturală metodă de păstrare a prospeţimii. „Produsele cu Etichetă Curată sunt rezultatul unui efort de cercetare şi investiţie în procesul de producţie şi la nivel de reţetă, tocmai pentru a oferi acelaşi gust savuros, fără nicio grijă pentru sănătatea consumatorilor“, a declarat Radu Timiş, proprietarul companiei. Din luna septembrie, produsele Cris-Tim nu mai conţin nici caragenan, un colorant des folosit în industria alimentară.

    Smithfield Prod

Anul trecut, Smithfield Prod, administrată de chinezii de la WH Group, a devenit cel mai mare producător şi exportator de carne de porc din România. 

Mai mult, Smithfield Prod deţine cel mai mare abator din România, cu o capacitate de abatorizare de peste 600 de capete pe oră. Sediul Smithfield Prod este în Timişoara, pe platforma Abatorului Freidorf, unde se produce în sistem integrat carne proaspătă şi semi-procesată de porc, sub brandul Comtim. După 17 ani de activitate în România, Smithfield a ajuns la un număr de aproape 1.000 de salariaţi şi o cifră de afaceri de aproximativ 200 milioane euro în 2016, în creştere cu 15% faţă de anul 2015. 

Smithfield Prod, specializată în activităţi de producţie şi comercializare a cărnii de porc, a înregistrat anul trecut o pierdere de aproape 6,6 milioane euro potrivit datelor Ministerului Finanţelor. 

Pentru anul viitor, printre obiectivele Smithfield Prod sunt revitalizarea industriei cărnii de porc autohtone şi furnizarea către piaţa internă carne proaspătă de porc. În ultimii ani Smithfield Prod a produs anual aproximativ 30% din carcasele clasificate în România.

 

Transavia SA

Ultimii doi ani au reprezentat pentru Transavia o perioadă cu momente foarte importante. „Anul trecut am împlinit 25 de ani de la lansarea pe piaţa din România. Transavia este lider pe piaţa cărnii de pasăre din România şi am reuşit să ne dezvoltăm şi mai mult pe partea de export, peste 25 % din producţia noastră fiind dusă la export“, ne-a declarat Ioan Popa, preşedintele grupului Transavia. În prezent, Transavia are peste 2000 de angajaţi, 24 ferme de creştere a păsărilor şi patru ferme de producţie vegetală, o fabrică de nutreţuri combinate, trei abatoare performante de ultimă generaţie şi o fabrică de procesare a cărnii. Compania continuă să investească în facilităţile de producţie şi industrializare, prin mărirea capacităţii abatorului de la Oiejdea şi o nouă facilitate de reproducţie şi incubaţie la Cristian (judeţul Sibiu). Una dintre cele mai mari realizări ale acestui an este că Transavia a reuşit să obţină toate avizele şi autorizaţiile de la grupul McDonald‘s, astfel că produsele companiei sunt deja prezente în lanţul de restaurante din România. Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de peste 100 milioane de euro, iar grupul, de 140 mil.ioane de euro, nivel pe care Ioan Popa susţine că-l va atinge şi în 2017.

 

    Valvis-Holding

Omul de afaceri Jean Valvis a declarat profit de aproape 10 milioane de euro în 2016, bani câştigaţi din vânzarea Aqua Carpatica. 

Carpathian Springs, sub umbrela Valvis Holding, companie care îmbuteliază băuturi răcoritoare nealcoolice, ape minerale şi alte ape, a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri aproximativ 34 milioane euro, în creştere cu peste 55% faţă de 2015. Conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, antreprenorul Jean Valvis, prin compania Carpathian Springs, a vândut apă Aqua Carpatica şi alte băuturi răcoritoare încât a înregistrat un profit de circa 41,5 milioane lei, de şapte ori mai mult faţă de anul 2015. 

Pe lângă marca Aqua Carpatica, antreprenorul Jean Valvis derulează afaceri şi în industria vinului cu ajutorul vinurilor Domeniile Sâmbureşti Chateau Valvis, dar şi business în domeniul energiei verzi şi al agriculturii bio. În 2016, Valvis Holding a avut afaceri de aproape 52 milioane euro şi un profit puţin peste 500.000 euro.

    Caroli Foods Group

 

Un business de aproa­­pe 100 milioane euro, Caroli Foods Group, a fost vândut acţionarului minoritar, un grup mexican. 

Dacă până în toamna acestui an, Sigma Alimentos a deţinut 49% pachetul minoritar al Caroli Foods Group, grupul mexican a decis preluarea acţiunilor majoritare din cadrul fabricii care produce mezeluri în judeţul Argeş. Tranzacţia nu a însemnat  schimbări majore privind managementul, Khaled El Solh rămânâne în continuare director general al Caroli Foods Group. Compania Caroli Foods a fost deţinută de familia libaneză El Solh, principalele branduri din portofoliu fiind Campofrio, Maestro şi şunca Sissi.

Caroli Foods Group are peste 1.000 de angajaţi, o reţea de distribuţie şi înregistrat vânzăti de aproximativ 100 de milioane de euro în 2016 şi un profit de 3,5 milioane euro.

    Croco

Damian Mereu, milionarul care deţine fabrica de biscuiţi şi sticksuri Croco, a demarat investiţia în valoare de aproximativ 14 milioane euro într-un proiect pentru creşterea capacităţii de producţie. Odată extinsă afacerea cu biscuiţi şi sticksuri, Damian Mereu urmează să angajeze încă 400 de oameni.

Omul de afaceri din Oneşti explica că, prima fază a proiectului necesită o investiţie de circa 7 milioane de euro, realizată din fonduri proprii. „Pentru următoarea fază, de 7,5 milioane de euro, aşteaptăm un ajutor de stat de circa 5 milioane de euro“, explica omul de afaceri din judeţul Bacău. Anul trecut, din fabricarea biscuiţilor, sticksurilor şi pişcoturilor, Damian Mereu a realizat o cifră de afaceri ăn valoare de 30,5 milioane euro şi un profit de 8,45 milioane euro.

        Alexandrion Group România

 

În vara acestui an, Alexandrion Group a realizat prima producţie de distilat de malţ, care va sta la baza primului single malt produs în România. Astfel, Alexandrion Group devine prima companie românească ce va deţine în portofoliu un single malt produs 100% în ţară. Decizia de a produce single malt în România este una strategică, fiind în linie cu valorile companiei, care deţine poziţia de lider pe piaţa băuturilor alcoolice de la noi din ţară. Evenimentul a avut loc pe 11 iulie, în prezenţa lui Nawaf Salameh (foto), preşedinte şi CEO Alexandrion Group. Înainte cu doar câteva zile de acest eveniment, Alexandrion Group România a ţinut capul de afiş al publicaţiilor de business. Compania a anunţat pe data de 7 iulie intrarea pentru prima dată pe piaţa din Statele Unite ale Americii. Investiţia va fi una etapizată şi va ajunge până la 100 milioane de dolari. Viitoarea distilerie ar urma să fie construită în statul New York din SUA după modelul şi dimensiunile celei existente în România. Anul trecut, Alexandrion Grup SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 33 mil. euro, în creştere cu 24% faţă de anul anterior. 

    Unicarm

O afacere sută la sută românească deţinută de familia Lucuţ, Unicram, unul dintre cei mai mari procesatori de carne din România, a ajuns să deruleze o afacere de peste 145 milioane de euro. În vara acestui an, firma din Satu mare a sărbătorit 20 de ani de activitate, moment în care s-a anunţat că au peste 2.800 de salariaţi. Vasile Lucuţ şi soţia acestuia, acţionarii firmei Unicarm, deţin un lanţ de peste 100 de magazine, distribuţia se realizează cu peste 300 maşini, de diferite tonaje, dotate cu instalaţii frigorifice. Pentru a uşura distribuţia, Unicarm deţine 7 depozite de produse finite în locaţii importante ale ţării cum ar fi Bucureşti, Bacău, Braşov, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Sibiu. În vară, presa a precizat că retaileri internaţionali au fost în negocieri cu patronul Unicarm pentru preluarea magazinelor. Anul trecut, Unicarm, care deţine fabrici de mezeluri, lapte şi pâine, a realizat un profit de puţin 4,29 milioane euro. În ultimii ani, Vasile Lucuţ a început să deruleze afaceri şi în domeniul producţiei electrice. Green Comcris Invest SRL, deţinută de Vasile Lucuţ, în 2016, a avut un business de 1,5 milioane euro, dar a raportat pierderi de circa 300.000 euro.

 

    Romaqua Group

Romaqua Group, companie cu activitate în producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice, ape minerale şi alte ape îmbuteliate, după 19 ani de activitate, anunţă o cifră de afaceri de circa 155 milioane euro.  

Cu peste 2.000 de angajaţi, Romaqua Group, are în portofoliu branduri de succes: Borsec (ape minerale naturale), Stânceni (apă minerală naturală), Aquatique (apă minerală naturală oligominerală), Giusto (băuturi răcoritoare), Giusto Natura (băuturi răcoritoare plate), Albacher, Dorfer şi Mühlbacher (bere). 

În cei peste 19 ani de activitate s-au realizat investiţii semnificative însumând peste 220 de milioane de euro, mai ales în tehnologii şi echipamente de vârf la nivel mondial, în vederea obţinerii de produse la cel mai înalt standard calitativ. Anul acesta, Romaqua Group sărbătoreşte 10 ani de la lansarea pe piaţă a apei oligominerale naturale plate Aquatique. Pe piaţa apelor minerale naturale, Aquatique are o cotă de piaţă în volum de peste 5% (ianuarie-mai 2017), conform datelor companiei Romaqua Group. Exportul de apă minerală naturală oligominerală Aquatique  se realizează în China, iar anul acesta se preconizează intrarea pe piaţa Statelor Unite şi a Marii Britanii.

    Agricola Bacău

În acest an, patronii Agricola Bacău, furnizorul de carne de pasăre a Casei Regale a României, au investit aproximativ 6 milioane euro în afacerea cu semipreparate şi mezeluri. 

Businessul condus de George Horoi, grupul de firme Agricola Bacău, a crescut în 2016, cu circa 25% pe segmentul salamurilor crud-uscate şi în aproximativ 5% pe categoria cărnii de pui (Agricola Internaţional). 

Agricola Bacău, înfiinţată acum 25 de ani de George Horoi, înseamnă un business de 86 milioane euro şi un profit de circa 1,5 milioane euro. La ora actuală, Agricola este liderul pieţei de salamuri crud-uscate din România. „Echipa pe care o coordonez a realizat lucruri impresionante, şi pentru acest lucru sunt aici. Avem o echipă competitivă care, de la criză până anul trecut, a dublat cifra de afaceri şi a epuizat toate resursele de creştere organică“, declara Grigore Horoi, cu ocazia ridicării premiului pentru locul III la categoria „Cel mai bun CEO“, acordat de Capital. 

În 2016, Agricola Bacău a pus în funcţiune secţia nouă de produse crud-uscate,  investiţie de 5,5 milioane de euro.

Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Ziare.com

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.