Ancheta parchetului a început în luna mai în localitatea Americana, la 130 km de Sao Paulo, unde au fost descoperiţi 52 de bolivieni care lucrau la negru în condiţii insalubre.

În timpul anchetei, ‘vestimentaţie cu marca Zara a fost găsită şi confiscată’, a subliniat purtătorul de cuvânt, precizând că Zara utiliza serviciile întreprinderii braziliene Rhodes, care folosea la rândul ei mai multe ‘ateliere clandestine’ de croitorie.

Bolivienii ‘lucrau câte 14 ore zilnic în medie în condiţii degradante’, a precizat purtătorul de cuvânt. Condiţiile de igienă erau ‘foarte precare’, a adăugat el.

Alte două ateliere care confecţionau îmbrăcăminte Zara au fost descoperite ulterior chiar în oraşul Sao Paulo. ONG Reporter Brasil a difuzat miercuri un comunicat potrivit căruia la sfârşitul lunii iulie 15 persoane au fost eliberate din aceste instalaţii în care erau practic condamnate la muncă silnică.

Distribuitorul spaniol Inditex, primul vânzător în lume de îmbrăcăminte a fabricii Zara, a recunoscut neregulile – miercuri – într-un comunicat. Inditex cere ca ‘furnizorul responsabil de contracte neautorizate să reglementeze situaţia imediat’.

Ministerul Muncii a anunţat că a aplicat 52 de amenzi întreprinderii Zara pentru diverse nereguli.

SURSA: Agerpres