"Grupurile jihadiste se folosesc de asemenea mici platforme şi forumuri online pentru a-şi răspândi propaganda teroristă, după acţiunile sistematice împotriva acesteia (propagandei teroriste) pe reţelele sociale", a precizat Europol. 
 
Diminuarea relativă a propagandei 'oficiale' a grupării Statul Islamic din ultima lună a creat mai mult spaţiu pentru conţinutul generat de utilizatorii pro-SI, a informat într-un comunicat biroul Europol cu sediul la Haga. 
 
"Acest lucru arată că gruparea Statul Islamic îşi păstrează baza solidă de susţinători devotaţi în mediul virtual", se precizează în comunicat. 
 
Europol a publicat aceste rezultate după o sesiune de lucru de două zile la care au participat experţi din Bosnia şi Herţegovina, Cehia, Estonia şi Ungaria cu privire la căutarea şi semnalarea mesajelor de propagandă postate online de către grupurile jihadiste. 
 
"Organizaţiile jihadiste şi susţinătorii lor continuă să abuzeze de diferite platforme pentru a-şi răspândi propaganda", a semnalat Oficiul European de Poliţie, însă "acţiunile perturbatoare întreprinse de unii furnizori i-au forţat să folosească platforme mai mici", a explicat Europol. 
 
Unii simpatizanţi utilizează de asemenea forumuri online, precum şi 'bibliotecile Darknet', care oferă link-uri către conţinuturi jihadiste pe Internet, potrivit Europol, care a afirmat că au fost semnalate 1029 de materiale de promovare a terorismului.
 
Marea Britanie a anunţat deja un plan de reprimare a conţinutului extremist online ca urmare a atacurilor recente de la Londra şi Manchester. Premierul Theresa May doreşte dezvoltarea unor instrumente care să permită identificarea şi eliminarea automată a conţinutului 'periculos'. 
 
Autoproclamatul 'califat' al grupării Statul Islamic a suferit pierderi semnificative pe câmpurile de luptă din Irak şi Siria, unde forţele pro-regim încearcă în prezent să încercuiască luptătorii SI în cartierele aflate sub controlul său în Deir Ezzor (estul Siriei), ca parte a ofensivei de cucerire totală a oraşului. 
 
La Damasc, preşedintele Bashar al-Assad a declarat că Siria 'se îndreaptă spre o victorie decisivă' împotriva grupării SI, a informat agenţia oficială Sana.
AGERPRES