Premierul a mai spus că această relaxare fiscală poate crea incertitudine în prima fază, dar că în această sesiune parlamentară, care se încheie la sfârșitul lunii mai, legea va fi adoptată. „Legea TVA-ului zero la construcția de locuințe pentru persoane fizice are susținerea Guvernului. Daca vorbești cu un finanțist care adună doar plusuri și minusuri, prima impresie este că vom avea un minus, dar efectele vor fi pozitive și vom începe să reducem deficitul de un milion de locuințe pe care îl are România“, a declarat Sorin Grindeanu. Potrivit acestuia, Guvernul așteaptă forma finală a legii pentru a calcula impactul bugetar, însă asigură că acesta va fi unul pozitiv. „Creșterea economică de 5,2% emisă de Comisia Națională de Prognoză pentru 2017 a luat în considerare măsurile din programul de guvernare, inclusiv această reducere a TVA“, a mai spus Sorin Grindeanu. El nu a putut oferi detalii legate de modul în care se va reduce TVA, spunând că proiectul legislativ este în dezbatere publică și poate suferi modificări.

Măsură simplă, efectele complexe

Proiectul de lege înaintat Senatului explică în expunerea de motive la iniţiativa legislativă că „măsura are în vedere sprijinirea sectorului serviciilor sociale, prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru clădirile utilizate în scopuri sociale, precum şi facilitarea accesului populaţiei la o locuinţă fără suportarea TVA“. Chiar dacă nu este explicit, se pare că TVA-ul de 0% va lua locul celui de 5%, care se aplică acum doar în anumite condiţii. „Dacă TVA-ul zero va înlocui cota de TVA 5%, deci se va aplica o dată în viaţă doar locuinţelor cu o valoare de până în 100.000 euro şi o suprafaţă de 120 mp, impactul va fi unul pozitiv, dar nu va fi prea mare la nivel de preţuri“, a explicat pentru Capital Gabriel Voicu, directorul diviziei de locuinţe noi din cadrul Coldwell Banker România.  Motivul este simplu. Cererea mare de locuinţe din ultimul an a determinat dezvoltatorii să înceapă să crească preţurile. Voicu este de părere că dezvoltatorii care până acum mai negociau preţul, nu o vor mai face, ba chiar este posibil să opereze uşoare creşteri de 2-3% la preţ, care vor anula parţial efectul reducerii TVA.

În programul de guvernare al PSD se arată că măsura reducerii TVA la vânzarea de locuinţe, alături de impozitul zero la transferul de proprietăţi sub 100.000 de euro, vor ajuta la crearea a 50.000 de locuri de muncă noi în construcţii. Cu alte cuvinte, cele două facilităţi fiscale au ca rol stimularea sectorului construcţiilor. Gabriel Voicu explică, însă, că dezvoltarea sectorului rezidenţial este stimulată de creşterea numărului de tranzacţii, nu de eliminarea TVA. El admite impactul pozitiv al reducerii TVA la 0%, însă spune că adevăratul stimulent ar fi reducerea taxei şi pentru mai multe tranzacţii realizate de o singură persoană. Acum, de cota TVA de 5% beneficiezi o singură dată. La o nouă tranzacţie, cei care au beneficiat deja de TVA de 5% trebuie să achite TVA de 19%.

În plus, în spaţiul public au apărut argumente care arată că o astfel de măsură nu este în acord cu reglementările Uniunii Europene. În acelaşi program de guvernare al PSD se precizează, însă, că „trebuie ştiut că în Uniunea Europeană este permisă folosirea a trei cote de TVA. În afara cotei generale mai sunt permise alte două cote mai mici, dar şi cota 0%“.