O mobilizare fără precedent în Myanmar. Sute de mii de persoane au ieşit în stradă, luni, 22 februarie, pentru a manifesta contra puterii militare din Myanmar, scrie FRANCE 24.

Magazinele şi-au închis porţile în cadrul unei greve generale, iar manifestanţii s-au adunat în toată ţara, în ciuda avertismentelor înfricoşătoare ale juntei care a avertizat că o confruntare ar costa alte vieţi.

Myanmar: „mobilizare fără precedent” contra juntei

La trei săptămâni după ce a preluat puterea şi a arestat-o pe lidera democratic aleasă, Aung San Suu Kyi, armata nu a reuşit să oprească mişcarea de contestare şi manifestaţiile zilnice, una din revendicările cărora este eliberarea laureatei premiului Nobel pentru pace.

Doi manifestanţi au fost ucişi sâmbătă la Mandalay după ce poliţia a deschis focul pentru a împrăştia mulţimea, iar duminică au fost organizate funeraliile tinerei manifestante care a murit în urma rănilor, după ce a fost rănită la cap, devenind un simbol al rezistenţei.

„Trebuie să ieşim [în stradă]”, a declarat San San Maw, 46 de ani, prezentă în intersecţia devenită principalul loc de adunare de la Rangoon, principalul oraş din ţară. „Toată lumea se alătură [mişcării]”.

Junta ameninţă

Presa oficială i-a avertizat luni pe manifestanţi asupra riscurilor la care se expun. „Manifestanţii incită acum populaţia, în special pe adolescenţii şi pe tinerii sensibili, să meargă pe calea confruntarii în care îşi vor pierde viaţa”, scrie presa oficială.

Htet Htet Hlaing, în vârstă de 22 de ani, spune că se teme să ia parte la manifestaţiile de luni, dar asigură că nu se descurajează. „Nu vrem junta, noi vrem democraţie. Noi vrem să ne creăm propriul nostru viitor”, spune ea.

Locuitorii din Rangoon au relatat că drumurile care merg spre anumite amabsade, printre care ambasada Statelor Unite, erau blocate luni dimineaţa, în situaţia în care misiunile diplomatice au devenit puncte de adunare ale manifestanţilor care cer o intervenţie străină.

Potrivit Asociaţiei de ajutor pentru deţinuţii politici, 640 de persoane au fost arestate de la declanşarea puciului. Printre persoanele ţintite figurează în special muncitori de la drumuri, funcţionari şi angajaţi ai băncilor care au încetat lucrul din solidaritate cu opoziţia faţă de juntă.

Ameninţare cu sancţiuni europene

Uniunea Europeană ar putea impune sancţiuni împotriva Myanmar ca o ultimă măsură ca răspuns la lovitura de stat militară şi la reprimarea opoziţiei în ţară, a declarat luni ministrul german al afacerilor externe, Heiko Maas, înaintea unei reuniuni cu omologii săi din Uniune.

„Nu suntem dispuşi să stăm cu braţele încrucişate”, a declarat Heiko Maas la sosirea sa la Bruxelles. „Vom folosi toate căile diplomatice pentru a face presiuni pentru o liniştire în Myanmar, dar în acelaşi timp, ca o ultimă măsură, vom pregăti sancţiuni contra regimului militar din Myanmar”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a adresat şi el luni un mesaj regimului din Myanmar: „Astăzi fac apel la armata birmană să oprească imediat represiunea. Să elibereze deţinuţii. Să pună capăt violenţei. Să respecte drepturile omului şi voinţa poporului exprimată la recentele alegeri”.

Duminică seara, ministrul birman al afacerilor externe a denunţat condamnările internaţionale ca pe un „amestec flagrant” în treburile interne ale ţării.

„În ciuda manifestaţiilor ilegale, a incitărilor la tulburări şi la violenţă, autorităţile [birmane] dau dovadă de cea mai mare reţinere recurgând cât mai puţin posibil la forţă pentru a face faţă tulburărilor”, a afirmat ministerul într-un comunicat.

Facebook a anunţat că a blocat contul principal al armatei. Pe reţelele sale, generalii şi-au justificat puciul şi au acuzat fraude la alegerile din noiembrie, câştigate masiv de partidul lui Aung San Suu Kyi, fosta şefă a guvernului civil.