Au început să tragă în protestatari! Hunta militară care a pus mâna pe putere în Myanmar nu pare dispusă la a se lăsa intimidată de protestele publice.

Conexiunile la internet au fost aproape tăiate pentru a şasea noapte consecutiv, fiind restabilite sâmbătă dimineaţă.

Au început să tragă în protestatari! Forţele de ordine au deschis focul cu muniţie de război

Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte circa 30 rănite sâmbătă în timpul protestelor împotriva juntei militare care pe 1 februarie s-a instalat la putere în Myanmar în urma unei lovituri de stat, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Protestul soldat cu victime a avut loc în oraşul Mandalay, în centrul ţării. Potrivit unor relatări încă neconfirmate din surse independente, forţele de ordine au deschis focul cu muniţie de război împotriva manifestanţilor. Într-un alt protest, desfăşurat pe 9 februarie, o femeie a fost de asemenea ucisă de gloanţe.

Junta militară care a înlăturat guvernul condus de Aung San Suu Kyi continuă să accentueze presiunea asupra mişcării pro-democraţie care o susţine pe şefa executivului aflată în prezent în arest la domiciliu.

Noi arestări au avut loc sâmbătă, în timpul scurs de la lovitura de stat circa 550 de persoane fiind plasate în arest, responsabili politici, funcţionari, grevişti, călugări sau activişti, potrivit unui ONG care oferă asistenţă prizonierilor politici.

Se intensifică şi protestele internaţionale

Cu toate acestea, mii de contestatari, printre care şi reprezentanţi ai numeroaselor minorităţi etnice, au ieşit sâmbătă din nou în stradă la Rangoon, capitala economică a ţării.

Protestatarii cer revenirea la un guvern civil, eliberarea deţinuţilor politici şi abolirea Constituţiei foarte favorabile militarilor.

În acest timp se intensifică şi protestele internaţionale faţă de junta care a preluat puterea în Myanmar, dar fără ca generalii aflaţi în fruntea acesteia să facă deocamdată vreun pas înapoi.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat sâmbătă violenţele împotriva manifestanţilor în Myanmar, adăugând că Uniunea Europeană ”va lua deciziile adecvate” la reuniunea de luni a miniştrilor europeni de externe.