Sindicaliştii de la metrou au stabilit ca joi dimineaţa, între orele 4.00 şi 6.00 să facă grevă de avertisment, pentru că nu au ajuns la niciun acord cu administraţia în privinţa creşterilor salariale revendicate.

Potrivit liderului sindical Ion Rădoi, nimeni nu va munci la Metrorex în intervalul menţionat. Drept urmare, călătorii care utilizează în mod frecvent metroul pentru a se deplaa în oraş vor putea ajunge în staţiile Metrorex cel mai repede la ora 6.00, nu 5.00, aşa cum se întâmplă în mod normal.

„Greva va avea loc joi, între orele 4.00 şi 6.00. Nimeni nu va munci atunci, iar trenurile nu vor circula. Abia la ora şase vor fi deschise uşile la metrou. Nu ştim exact câţi călători vor fi afectaţi în acest interval orar, dar aceştia vor resimţi greva timp de o oră, între 5.00 şi 6.00”, a declarat, pentru Capital.ro, Ion Rădoi.

Urmează greva generală

Potrivit acestuia, din punct de vedere legal, după greva de avertisment poate urma greva generală, dar numai la cinci zile distanţă. Totuşi, Rădoi a precizat că liderii sindicali sunut deschişi negocierilor.

Conform Mediafax, dacă va fi declanşată greva generală, metroul ar urma să circule doar o treime din program, respectiv între orele 16:00 şi 23:00.

Circa 500.000 de bucureşteni vor fi afectaţi zilnic de oprirea activităţii la Metrorex. Aceştia vor fi nevoiţi să apeleze la transportul de suprafaţă pentru a se deplasa în Capitală.

Sindicaliştii pichetează Guvernul

Până la declanşarea grevei de avertisment, sindicaliştii vor picheta sediul Guvernului în fiecare zi, între orele 11.00 şi 13.00.

„Fiind vorba de un pichet nu vor fi prezenţi foarte mulţi angajaţi. Ne aşteptăm să participe aproximativ 200 de persoane totuşi”, a spus Rădoi.

Acesta a adăugat că nu s-a ajuns la un consens în timpul concilierii de luni, la care au participat liderii sindicali, reprezentanţii administraţiei Metrorex şi cei ai Ministerului Muncii.

UPDATE: Bugetul Metrorex a fost aprobat

Ion Rădoi a declarat pentru Capital.ro că potrivit unei adrese a Ministerului Finanţelor, bugetul pentru anul 2009 al companiei Metrorex a fost aprobat în data de 2 noiembrie a.c.

„Prima dată au spus (reprezentanţii Ministerului Finanţelor – n.r.) că s- a aprobat bugetul, apoi au negat şi au spus că nu. Azi (luni – n.r.) am primit o adresă dela Ministerul Finanţelor, care spune că bugetul a fost aprobat”, a explicat Rădoi.

Liderul sindical a menţionat că solicitările de majorare a salariilor se menţin, iar negocierile vor începe de la valoarea de 20%, în condiţiile în care salariul mediu net (inclusiv sporurile primite – n.r.) al angajaţilor de la Metrorex este de circa 1.500 – 1.600 de lei.

Călătoria cu metroul s-ar putea scumpi

Sindicaliştii nu au putut ajunge la o înţelegere cu administraţia deoarece directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, nu a primit din partea Guvernului un mandat de negociere. „Discuţii vor mai urma şi eu cred că există o şansă, pentru că toată lumea ştie că speranţa moare ultima. Trebuie să ajungem la un procent de creştere salarială, încă nu am primit mandatul pentru astfel de negocieri”, a spus Gheorghe Udrişte.

Pe de altă parte, Ion Rădoi a spus că în cazul în care Guvernul ar retrage subvenţia pentru călătoria cu metroul, preţul unei cartele cu două călătorii ar putea ajunge la opt lei.