Cele care nu au încă rădăcini stabile pot avea nevoie de o udare zilnică, mai ales dacă vremea este foarte caldă, în timp ce copacii și arbuștii mai mari și mai stabili pot sta și săptămâni întregi fără apă suplimentară în perioadele de secetă.

Potrivit Housedigest, hidratarea lentă și atentă este cheia. Cel mai important este să nu suprasaturați pământul plantei cu apă. În schimb, puteți lăsa să se usuce ușor, înainte de a-i da o nouă porție de apă, puțin câte puțin. Putem ști dacă planta are suficientă apă sau, trebuie udată acum? Această regulă simplă ne poate ajuta!

Urmați regula celor trei secunde!

O modalitate excelentă de a vă asigura că plantele rămân sănătoase și strălucitoare este să urmați ”regula celor trei secunde”. Când udați planetele, faceți asta temeinic, în jurul rădăcinii, până când începe să se formeze o băltoacă.

Aceasta ar trebui să nu se absoarbă timp de cel puțin trei secunde. Acum înseamnă că planta are suficientă apă pentru a fi bine hidratată și fără a nu risca să putrezească sau să se îmbolnăvească din cauza suprasaturației. Dacă durează mai puțin de trei secunde pentru ca apa să se absoarbă, înseamnă că plantele au nevoie de mai multă hidratare. Aceasta este cunoscută și sub denumirea de „metoda de băltire” și, pe lângă faptul că asigură practici optime de udare a plantelor, previne udarea lor excesivă.

Cunoașterea tipului de pământ este importantă

Dacă pământul este uscat la 1-2 cm adâncime, e momentul să udăm plantele. Tipul de pământ joacă un rol important în cât de des ar trebui să udăm plantele. Cele nisipoase (care conțin particule mari) nu stochează bine apa, așa că au nevoie de o udare mai frecventă decât pământurile argiloase, mai grele (care conțin particule mai mici). Chiar și apa folosită este importantă pentru sănătatea plantei. Cea mai bună este apa stătută cel puțin 24 de ore, dar și apa de ploaie sau cea distilată.

Un rol important îl are și temperatura

Vremea influențează și ea cât de des ar trebui să udați plantele. Pe măsură ce anotimpurile se schimbă, la fel se schimbă și nevoile de apă ale plantelor. Majoritatea plantelor cresc activ în timpul primăverii și verii, ceea ce înseamnă că au nevoie de udări regulate pentru a fi sănătoase pe tot parcursul sezonului. În timpul toamnei și iernii, multe tipuri de plante intră în repaus, ceea ce înseamnă că necesită mai puțină udare de întreținere pentru că nu cresc activ.